" /> " />
Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 6. 2016 14:59

Premiér Sobotka se v Číně zúčastnil dvou summitů a podpořil oblasti letectví, zdravotnictví a finančního sektoru

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil zahájení Local Leaders Meeting v Tangshan Grand Theater, 17. června 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil zahájení Local Leaders Meeting v Tangshan Grand Theater, 17. června 2016.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil ve dnech 16. – 20. června 2016 Čínskou lidovou republiku. Během své pracovní cesty se setkal s vrcholnými představiteli ČLR včetně premiéra Li Keqianga, zúčastnil se  Locals Leaders Meeting ve formátu 16+1, zahájil Summit ministrů zdravotnictví v Su-čou a podpořil prioritní oblasti spolupráce obou zemí. Za přítomnosti premiéra Sobotky bylo během návštěvy Čínské lidové republiky přijato 22 dohod a memorand. Programu předsedy vlády se účastnili také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr obchodu a průmyslu Jan Mládek a ministr dopravy Dan Ťok. 

V úvodu své cesty se premiér Sobotka jako hlavní představitel šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy zúčastnil setkání těchto zemí s Čínou. ČR zde měla na 180 zástupců české vlády, jednotlivých českých krajů i podniků. Pro Českou republiku je cesta, spojující bilaterální jednání s formátem 16+1 další významnou příležitostí k prohloubení spolupráce s Čínou a k dalšímu rozvoji našeho strategického partnerství jak na česko-čínské úrovni, tak i v rámci strategické spolupráce mezi EU a ČLR. Aktivní účast v platformě 16+1 je i součástí českého zapojení do čínské iniciativy Hedvábná stezka (One Belt, One Road), propojující Asii s Evropou.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se během cesty setkal se třemi ze čtyř vrcholných zástupců Číny – předsedou vlády Li Keqiangem, vicepremiérem pro ekonomiku Ma Kai a s místopředsedkyní Státní rady ČLR paní Liou Jen-tung.

Hlavními prioritami cesty byl rozvoj spolupráce obou zemí v oblasti letectví, zdravotnictví a finančního sektoru. Premiér Sobotka jednal ve čtvrtek 16. června 2016 o prohlubování spolupráce v oblasti letectví. Společné schůzky se zástupcem Čínského úřadu pro civilní letectví se zúčastnili také ministr dopravy Dan Ťok a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Zájmem České republiky je dosažení pozice hlavního dopravního a logistického hubu Číny ve střední a východní Evropě. Postupné otevření tří pravidelných přímých leteckých linek z ČLR napomáhá rozvoji cestovního ruchu, a certifikace českých malých a středních letadel otevírá velmi zajímavé obchodní příležitosti. S administrátorem Čínského úřadu pro civilní letectví Fengem Zhenglinem projednal předseda vlády Bohuslav Sobotka mimo jiné navýšení počtu leteckých společností na linkách mezi ČR a Čínou, vstup českých výrobců malých a středních letadel na atraktivní čínský trh i výcvik řídících letového provozu, pilotů a leteckého personálu. 

Další prioritou cesty předsedy vlády do Čínské lidové republiky byl rozvoj spolupráce v oblasti finančního sektoru. Tato priorita vychází z dlouhodobé snahy současné vlády vytvořit z České republiky regionální centrum pro čínské finanční instituce. Společně s ministrem průmyslu a obchodu Mládkem jednal premiér Sobotka s předsedou Komise pro bankovní regulaci Číny a následně se setkal s předsedou banky ICBC (Industrial and Commercial Bank of China), největší banky na světě. V rámci jednání s ICBC byla podepsána dvě memoranda o otevření pobočky ICBC v České republice a o společném investičním fondu zemí 16+1. Zároveň byla na internetové obchodní platformě banky ICBC, která je třetím největším online nákupním centrem v Číně, spuštěna česká sekce nabízející typické české produkty.

V provincii Zhejian podpořil premiér Sobotka regionální spolupráci a propagaci české kultury. Zaměření provincie na technologické obory a digitální technologie navíc nabízí velký potenciál pro spolupráci českých firem v investicích, e-commerce, technickém vzdělávání a inovacích. Proto se předseda vlády Sobotka setkal také s patnácti nejvýznamnějšími podnikateli provincie Zhejiang, se kterými prodiskutoval další možnosti spolupráce českých a čínských firem. Provincie Zhejiang připravila tříletý projekt, v rámci kterého každým rokem navštíví Českou republiku tisíc turistů z Číny. V květnu tohoto roku se v provincii podařilo otevřít vízové centrum pro ČR. V současné době tak v ČLR funguje osm míst, kde mohou čínští turisté žádat o víza do České republiky. V letošním roce se tak očekává vydání celkem 45 tisíc víz do ČR, na což má vliv také posílení leteckého spojení mezi oběma zeměmi.

V závěru své pracovní cesty do Číny zahájil premiér Sobotka společně s čínskou vicepremiérkou Liou Jen-tung v Su-čou v pořadí již druhé setkání ministrů zdravotnictví platformy 16+1. Spolupráce v oblasti zdravotnictví hraje v česko-čínských vztazích důležitou roli, aktivně se rozvíjí zejména medicínská turistika a partnerství v sektoru lázeňství. U příležitosti summitu byla založena Asociace nemocnic zemí 16+1 a Asociace veřejných zdravotních institucí zemí 16+1.

Za přítomnosti premiéra Sobotky bylo během návštěvy Čínské lidové republiky přijato 22 dohod a memorand.

Předseda vlády Sobotka navštívil Čínskou lidovou republiku poprvé na konci loňského roku. Na nejvyšší úrovni jednal s prezidentem a předsedou vlády ČLR, primátory měst Pekingu a Šanghaje, vystoupil na summitu 16+1, zahájil česko-čínský podnikatelský seminář, o prohloubení spolupráce jednal se zástupci největší čínských bankovních institucí, přednesl projev na Pekingské univerzitě a společně s předsedou představenstva letecké společnosti China Eastern stvrdil zahájení provozu přímého leteckého spojení Praha – Šanghaj. V rámci první návštěvy premiéra Sobotky v Číně bylo podepsáno celkem 31 dohod a memorand především v oblastech investic, bankovnictví a zdravotnictví. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie