Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 3. 2016 16:57

Premiér Sobotka se v USA zúčastní summitu o jaderné bezpečnosti a setká se s americkými investory

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastní Summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu. Během následné pracovní návštěvy USA navštíví státy Minnesota a Kalifornie, kde se setká s představiteli významných amerických obchodních společností, představiteli filmového průmyslu a zástupci českých inovativních podniků působících v USA. Premiér bude v USA pobývat od 30. března do 5. dubna 2016.

„Na pozvání prezidenta Obamy se zúčastním Summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu. Toto mezinárodní zasedání bude vyvrcholením procesu, který zahájil prezident Obama svým projevem o jaderné bezpečnosti předneseným v r. 2009 v Praze. Při té příležitosti navštívím také Kalifornii, která je centrem inovativního podnikání a filmového průmyslu. Setkám se zde s českými podnikateli působícími v Silicon Valley. Navštívím rovněž stát Minnesota, kde žije silná krajanská komunita. Moje cesta bude mít silný ekonomický akcent a sejdu se se stávajícími i potencionálními americkými investory v ČR,“ uvedl premiér Sobotka.

Jaderná bezpečnost je pro Českou republiku důležitým tématem a ČR se touto problematikou aktivně zabývá. Česká republika patří mezi lídry v oblasti opatření na posilování jaderné bezpečnosti a může nabídnout rozsáhlé zkušenosti i technická řešení. ČR každoročně pořádá odborné konference o jaderné bezpečnosti v rámci tzv. Pražské agendy.

Summit ve Washingtonu v roce 2016 bude posledním setkáním na nejvyšší úrovni, které završí mezinárodní iniciativu administrativy prezidenta Obamy na posílení jaderné bezpečnosti. Zhodnotí plnění dosavadních závazků ze summitů ve Washingtonu, Soulu a Haagu a má ambici přijmout další dobrovolné závazky v oblasti jaderné bezpečnosti.

Předseda vlády ČR se v USA setká s představiteli řady významných amerických společností. Ve Washingtonu se uskuteční pracovní snídaně s americkými investory v ČR a v San Franciscu setkání s českými podnikateli působícími v kalifornském Silicon Valley. Kromě toho se premiér Sobotka setká se zástupci společností zvažujících další investice v ČR např. v oborech leteckého a kosmického průmyslu a potravinářství.

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil za dobu svého mandátu Spojené státy americké už dvakrát. V listopadu 2014 se zúčastnil odhalení busty prezidenta Václava Havla v americkém Kongresu. V září loňského roku se předseda vlády Sobotka zúčastnil na pozvání prezidenta Obamy dvou summitů, které se odehrály na okraj Valného shromáždění OSN.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie