Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 8. 2016 11:42

Premiér Sobotka: Se začátkem nového školního roku se již potřetí během dvou let zvýší platy pracovníků ve školství

Tisková konference premiéra Sobotky a ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Valachové, 31. srpna 2016.
Tisková konference premiéra Sobotky a ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Valachové, 31. srpna 2016.
Vláda Bohuslava Sobotky už potřetí za poslední dva roky zvyšuje platy ve školství. Od 1. září 2016 stoupnou platy učitelů a nepedagogických pracovníků o 8 a 5 procent. Priority a změny, které přinese nový školní rok, představili dnes, 31. srpna 2016, předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

V listopadu 2014 se zvýšily platy učitelů v rámci 3,5% růstu mezd všech státních zaměstnanců. V říjnu 2015 vláda zvýšila platy u pedagogů o 3,3 % a nepedagogických pracovníků o 3 %. V červnu letošního roku vláda odsouhlasila navýšení objemu platů učitelů od 1. září o 8 % a objemu platů nepedagogických pracovníků o 5 %. Platové tarify pak stoupnou o 6 % v případě pedagogických pracovníků a o 4 % u nepedagogických pracovníků.

V praxi to bude znamenat, že si začínající učitelé s praxí do 2 let v 11. platové třidě polepší cca až o 1100 Kč, déle sloužící pedagogové s praxí do 12 let pak až o cca 1500 Kč. Ostatní pracovníci ve školství, kteří zajištují chod školských zařízení, by si měli polepšit cca o 700 Kč. Zvednou se platy i učitelkám mateřských škol či asistentům pedagoga.

Vláda dlouhodobě upozorňuje na potřebu růstu platů ve školství a aktivně podniká kroky ke zlepšení této situace. Za své dvou a půl leté působení zvedla platy učitelů celkem o téměř 15 procent.

Oblast školství je pro současnou vládu prioritou, ve které činí kroky k nápravě situace, kterou způsobily minulé vlády, a klade důraz na kvalitní vysoké školství a podporu vědy a výzkumu.

Kabinetu premiéra Sobotky se podařila prosadit například novela zákona o vysokých školách, která zlepšila vnitřní a vnější hodnocení škol a zjednodušila akreditační řízení. Důležité je také zavádění kariérního systému s platností od roku 2018, který podpoří celoživotní profesní rozvoj učitelů a propojí ho se systémem odměňování. Dalším krokem je novela zákona, díky které nebudou pedagogičtí pracovníci účelově propouštěni na prázdniny. Úspěchem je také zákon o podpoře sportu, jehož cílem je zlepšení koordinace podpory sportu, zvýšení transparentnosti financování prostřednictvím zavedení rejstříku sportovních organizací a sportovců a podpora sportující mládeže. V letošním roce se podařilo navýšit finanční dotaci pro sport o 750 milionů korun na celkových 3,7 miliardy.

Rozvoj vzdělávání a školství je základním pilířem vládní politiky a cílem vlády je nadále pokračovat ve finanční stabilitě a zvyšování platů ve školství.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie