Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 2. 2016 16:12

Premiér: Stavba vysokorychlostní železnice, která spojí Prahu a Drážďany, je prioritou ČR i Saska

Tisková konference po setkání premiéra Sobotky s předsedou Spolkové rady SRN a premiérem spolkové země Sasko Tillichem 24. ledna 2016.
Tisková konference po setkání premiéra Sobotky s předsedou Spolkové rady SRN a premiérem spolkové země Sasko Tillichem 24. ledna 2016.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve středu 24. února 2016 ve Strakově akademii setkal s předsedou Spolkové rady SRN a ministerským předsedou spolkové země Sasko Stanislawem Tillichem, který přijel do Prahy na pozvání předsedy Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha. Jednali společně o rozvoji přeshraniční dopravní infrastruktury, česko-německé spolupráci v oblasti vědy a investic a o Česko-německém strategickém dialogu.

Jednou z klíčových priorit je užší spolupráce v oblasti dopravní infrastruktury, zejména železničního spojení Prahy a Drážďan a dále do Berlína a Hamburku. Tato trasa představuje napojení České republiky na západoevropskou železniční síť a propojení střední Evropy se severoněmeckými přístavy.

„S panem ministerským předsedou Tillichem dlouhodobě usilujeme o stavbu vysokorychlostní železnice, která by spojila Prahu a Drážďany a tím také napojila ČR na síť vysokorychlostních železnic v západní Evropě,“ řekl na tiskové konferenci premiér Sobotka.

Česko-německé vztahy jsou pro předsedu vlády Bohuslava Sobotku jednou ze zahraničněpolitických priorit vlády ČR. V roce 2015 byl oficiálně zahájen Česko-německý strategický dialog, který zahrnuje konkrétní aktivity a projekty spolupráce.

„Jsem přesvědčen, že nadstandardní úroveň komunikace v česko-německých vztazích nám umožňuje efektivně spolupracovat i na řešení aktuálních otázek celoevropského významu, zejména migrační krize,“ řekl po jednání premiér Bohuslav Sobotka.

Stanislaw Tillich, ministerský předseda Svobodného státu Sasko, zastává pozici předsedy Spolkové rady na dobu jednoho roku od 1. listopadu 2015. Předseda Spolkové rady je čtvrtou nejvyšší ústavní funkcí v SRN. Bohuslav Sobotka se setkal se Stanislawem Tillichem již několikrát, naposledy během pracovní návštěvy v Sasku v červnu minulý rok.

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie