Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 2. 2017 18:03

Premiér Sobotka: Stavba vysokorychlostní železnice Praha-Drážďany je prioritou ČR i Saska

Tisková konference po jednání premiéra Sobotky s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko Tillichem, 7. února 2017.
Tisková konference po jednání premiéra Sobotky s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko Tillichem, 7. února 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal v úterý 7. února 2017 ve Strakově akademii s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko Stanislawem Tillichem. Hlavním tématem setkání bylo prohlubování vzájemných vztahů obou zemí v oblasti dopravní infrastruktury a hospodářské spolupráce. Premiér Sobotka a předseda Tillich jednali také o spolupráci ČR a Saska v oblasti vědy, výzkumu a inovací.



„Pravidelná jednání mezi Českou republikou a Saskem jsou symbolem intenzivních kontaktů, které současná česká vláda pěstuje s Německem. Důležitým bodem našeho dnešního jednání byla dopravní infrastruktura. Shodli jsme se, že naším klíčovým projektem je vysokorychlostní železnice mezi Prahou a Drážďanami, která by výrazným způsobem zkrátila jízdní dobu, odlehčila provoz na nejvytíženější spojnici mezi ČR a Německem a umožnila přesunout část nákladní dopravy na železnici,“
řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V oblasti dopravy také premiér Sobotka a předseda Tillich jednali o společném zájmu na udržení splavnosti řeky Labe. Důležitým krokem, který Německo učinilo pro posun v tomto projektu, bylo přijetí dokumentu Celková koncepce Labe, který definuje cílové parametry vodní cesty na německém území.

Mezi významná témata jednání patřilo také prohlubování vzájemných hospodářských vztahů mezi ČR a Saskem, konkrétně pak oblast digitalizace a Průmysl 4.0. Předseda vlády Sobotka také ocenil fungující přeshraniční spolupráci policejních sborů ČR a Saska, která funguje od října 2016 na novém smluvním základě. Česká republika a Německo se tak vzájemně podporují při prosazování legislativy v oblasti potírání drogové kriminality na úrovni EU.

Kontakty mezi českým předsedou vlády Sobotkou a saským premiérem Tillichem jsou velmi intenzivní. Během tří let fungování současné české vlády spolu dnes jednali již pošesté.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie