Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 3. 2016 1:11

Premiér Sobotka: Summit EU s Tureckem nás přiblížil k řešení migrační krize

Společné foto hlav států a předsedů vlád zemí EU a Turecka, 7. března 2016. Zdroj: Evropská unie.
Společné foto hlav států a předsedů vlád zemí EU a Turecka, 7. března 2016. Zdroj: Evropská unie.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal v pondělí 7. března 2016 na mimořádném summitu v Bruselu s lídry EU a tureckým premiérem o vývoji migrační krize a zastavení nelegální migrace. Výsledkem je společný plán EU a Turecka, který povede k omezování migračních toků směřujících do Evropy, a shoda na uzavření západobalkánské trasy pro nelegální migraci.

V první části summitu jednaly hlavy států a předsedové vlád zemí EU s tureckým premiérem Ahmetem Davutoglu o implementaci Akčního plánu EU s Tureckem a dalších konkrétních krocích při řešení migrační krize. Zástupci EU a Turecka se shodli na dalším společném postupu, který bude závazný pro obě strany.

Turecko by na základě dohody, která bude potvrzena na březnovém zasedání Evropské rady, mělo převzít všechny migranty a uprchlíky, kteří ilegálně překročí hranici a připlují přes Egejské moře do Řecka. Všichni, kteří se vydají z Turecka na nelegální cestu do Evropy, budou vráceni zpět do Turecka. Tím by se podařilo rozbít převaděčský byznys, cesta do Evropy s perspektivou vrácení zpět do Turecka by zcela ztratila smysl.

Součástí navrhovaného řešení jak snížit migrační zátěž Turecka, které již nyní přijmulo více jak 2,5 milionu syrských uprchlíků, je legální přesídlení Syřanů do Evropy. Počty uprchlíků budou vycházet z již schválených rozhodnutí a doporučení EU o přesídlení a relokaci. „Podařilo se nám prosadit záruku, že toto přesídlení bude probíhat pouze v rámci dosavadních závazků. Česká republika tak nepřijme větší počet uprchlíků, než ke kterému se zavázala už v minulosti,“ uvedl premiér Sobotka.

Lídři EU jednali také o urychlení vízové liberalizace pro Turecko. Nadále platí, že Turecko musí nejprve splnit všechny podmínky včetně fungující readmise nelegálních migrantů do Turecka.

„Dnešnímu jednání jsme věnovali mnoho energie, věřím proto, že výsledek nás přiblíží k reálnému řešení migrační krize, která dnes ohrožuje samotné základy Evropské unie,“ uvedl po jednání předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V druhé části summitu se hlavy států a předsedové vlád EU shodli na společném prohlášení, ve kterém akcentují potřebu důsledného uplatňování schengenských pravidel. Lídři EU dále potvrdili závěry summitu V4 v Praze, když uvedli, že součástí evropského řešení migrace musí být posílená spolupráce se státy na Balkáně.

„S evropskými partnery jsme se shodli, že je potřeba udělat všechno pro to, aby ilegální migrační tok přes západobalkánskou trasu skončil. V návaznosti na toto rozhodnutí se všechny členské státy včetně ČR zavázaly k intenzivní pomoci Řecku, a to jak v humanitární oblasti, tak při ochraně vnější hranice,“ řekl premiér Sobotka.

Lídři EU na dnešní summit navážou příští týden jednáním Evropské rady, která proběhne 17. a 18. března v Bruselu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie