Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 2. 2017 17:44

Premiér Sobotka tlačí na zrychlení přípravy výstavby vysokorychlostní železnice, zítra bude jednat o spojení mezi Prahou a Brnem

Předseda vlády Bohuslav Sobotka pokračuje ve snaze zrychlit přípravu vysokorychlostních železnic v ČR. Zítra bude proto jednat s ministrem dopravy Danem Ťokem, generálním ředitelem Správy železniční a dopravní cesty Pavlem Surým, zástupci Středočeského kraje, Jihomoravského kraje, Kraje Vysočina a zástupci měst Prahy, Brna a Jihlavy. Hlavním tématem bude výstavba vysokorychlostní železniční trati mezi Prahou a Brnem.

Zrychlení přípravy výstavby vysokorychlostní železnice je mojí prioritou a důležitým úkolem ministra dopravy. Dobré a moderní dopravní spojení v naší zemi s napojením na naše sousedy je klíčové pro rozvoj zaměstnanosti, hospodářského růstu i cestovní ruch. Zítra si chci ověřit, v jaké fázi se nyní nachází příprava propojení vysokorychlostní železnicí mezi Prahou a Brnem, jak probíhá komunikace mezi Ministerstvem dopravy a dotčenými kraji a městy a jak je zajištěn další postup,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka. Úsek mezi Prahou a Brnem je důležitou součástí dopravní trasy Drážďany–Praha–Brno–Břeclav, která by mohla v podobě rychlé železnice v budoucnu protnout Českou republiku a zajistit i naše rychlé mezinárodní propojení. Současně je to úsek, který by mohl zásadním způsobem zkrátit veřejnou dopravu mezi našimi největšími městy.

Premiér Sobotka usiluje o zrychlení příprav výstavby vysokorychlostních železnic v naší zemi dlouhodobě. Naposledy o dalším významném úseku mezi Prahou a Drážďany jednal před dvěma týdny se saským ministerským předsedou Tillichem při jeho návštěvě Prahy. Na propojení rychlou železnicí se Saskem předseda vlády systematicky pracuje od roku 2014.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie