Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 11. 2016 16:46

Premiér Sobotka uvedl do úřadu nového ministra Jana Chvojku, má dotáhnout legislativní procesy a zlepšit situaci v sociálně vyloučených lokalitách

Ve středu 30. listopadu 2016 uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka do úřadu nového ministra Jana Chvojku.
Ve středu 30. listopadu 2016 uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka do úřadu nového ministra Jana Chvojku.
Ve středu 30. listopadu 2016 uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka do úřadu nového ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jana Chvojku, kterého dopoledne jmenoval na Pražském hradě do funkce prezident republiky. Jan Chvojka ve funkci vystřídal odcházejícího ministra Jiřího Dienstbiera.

„Lidská práva a odstraňování nerovností ve společnosti patří mezi vládní priority, proto jsme se před třemi lety v rámci koalice rozhodli zřídit institut ministra pro tuto oblast. Rád bych poděkoval odcházejícímu ministru Dienstbierovi za práci, kterou ve svém resortu odvedl. Nový ministr tak bude moci stavět na věcech, které se během tří let podařilo prosadit. Jde mimo jiné o Strategii romské integrace pro léta 2015–2020, Akční plán pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v rozhodovacích pozicích, schválení Koncepce boje s korupcí 2015–2017, posílení transparentnosti vládní legislativy, změny zásad financování neziskových organizací.
Ministr Chvojka je kvalifikovaný právník a člověk, se kterým jsme spolupracovali na celé řadě legislativních změn.
Jeho hlavními úkoly bude koordinace státní politiky v rámci řešení situace lidí v sociálně vyloučených lokalitách, a to především v souvislosti s dalším rozvojem činnosti Vládní agentury pro sociální začleňování a její spolupráce s jednotlivými samosprávami. Dalším úkolem je silnější kooperace s úřady práce a posílení zaměstnanosti a zlepšení soužití lidí v sociálně vyloučených lokalitách. Ministra Chvojku jsem požádal také o spolupráci s ministryní Marksovou na rychlém předložení zákona o sociálním bydlení. A dohled nad Ministerstvem spravedlnosti v rámci legislativních kroků, které se týkají oddlužení a soukromých exekucí. Potřebujeme dokončit legislativní proces u ochrany oznamovatelů, zákon o sociálním podnikání a prosazení zákona o NKÚ. Společně s ministrem kultury Hermanem by měl ministr Chvojka pokračovat v řešení problematiky památníku v Letech.
Doufám, že nový ministr dodá i lidskoprávní agendě novou dynamiku a směr a přeji mu na jeho cestě mnoho úspěchů,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Témata pro nového ministra Jana Chvojku v nadcházejícím období:

  1. Koordinace státní politiky v rámci řešení situace lidí v sociálně vyloučených lokalitách, další rozvoj činnosti Vládní agentury pro sociální začleňování a její spolupráce s jednotlivými samosprávami.
  2. Silnější kooperace s úřady práce a posílení zaměstnanosti a zlepšení soužití lidí v sociálně vyloučených lokalitách.
  3. Spolupráce s resorty na rychlém předložení zákona o sociálním bydlení, legislativní kroky týkající se oddlužení a soukromých exekucí.
  4. Prosazení zákona o NKÚ.
  5. Kooperace s Ministerstvem kultury při řešení problematiky památníku v Letech.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie