Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 9. 2017 15:43

Premiér Sobotka: V oblasti průmyslu se podařilo vytvořit desítky tisíc pracovních míst a zvýšit objem exportu

Tisková konference po schůzce premiéra Sobotky s ministrem průmyslu a obchodu Havlíčkem, 6. září 2017.
Tisková konference po schůzce premiéra Sobotky s ministrem průmyslu a obchodu Havlíčkem, 6. září 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka hodnotil ve středu 6. září 2017 s ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem činnost jeho resortu. Hovořili o splněných úkolech a doporučeních pro další vládu. Jde o sedmé bilanční jednání předsedy vlády.

„Naše vláda splnila většinu priorit v oblasti průmyslu a obchodu. Podařilo se zajistit příliv investic v objemu 181,2 miliardy korun a vytvořit 31 997 nových pracovních míst. Stejně tak se celkový objem exportu zvýšil od roku 2012 z 2,7 bilionu korun na 3,3 bilionu korun v roce 2016,“ zhodnotil předseda vlády Bohuslav Sobotka činnost Ministerstva průmyslu a obchodu.

Průmyslová produkce v červenci meziročně vzrostla reálně o 3,3 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 7,6 %. Resortu průmyslu a obchodu se podařilo v minulém programovém období vyčerpat všechny evropské finanční prostředky ve výši 106 mld. korun z Operačního programu Podnikání a inovace a jako první dočerpal 100 procent z tohoto operačního programu. Ministerstvo podpořilo rozvoj malého a středního podnikání v rámci programu ZÁRUKA, který usnadňuje podnikatelům přístup k bankovním úvěrům na realizaci podnikatelských projektů.

„Vláda ani Ministerstvo průmyslu a obchodu nepodlehly tlaku lobbistů a podařilo se prosadit novelu zákona o elektronických komunikacích tak, aby výrazně zlepšil práva zákazníků mobilních operátorů. Podařilo se posílit pravomoci Českého telekomunikačního úřadu a pevně věřím, že vytvoření konkurenčnějšího prostředí v České republice povede také ke zlepšení cen pro koncové zákazníky a uživatele,“ doplnil Bohuslav Sobotka.

Hlavní splněné závazky vlády Bohuslava Sobotky v průmyslu a obchodu

  • Posílení investic – nejvýznamnější investice Nexen Tire Corporation (Korea) – 3. nejvyšší investice v historii ČR, 22,8 mld. Kč, vznik 1 000 nových pracovních míst; Foxconn (Tchaj-wan) – 6 mld. Kč, vznik 2 000 nových pracovních míst; Hyundai Mobis – 4 mld. Kč, vznik 900 nových pracovních míst.
  • Podpora exportu – podařilo se otevřít nové trhy především v Asii – Čína, Írán, J. Korea, Indie, Japonsko.
  • Rozvoj malého a středního podnikání – Program ZÁRUKA – usnadní rozvoj podnikání malým a středním podnikatelům.
  • Prosazení tří novel energetického zákona a aktualizace energetické koncepce – zajištění vyšší energetické bezpečnosti státu a vyšší transparentnosti procesu regulace a posílení práv spotřebitelů.
  • Novela zákona o elektronických komunikacích a novela zákona o ČOI – novely významně posílily práva spotřebitelů.
  • Nový zákon o zadávání veřejných zakázek – zjednodušil a zefektivnil celý zadávací proces a snížil administrativní zátěž pro zadavatele i soutěžící firmy.
  • Průmysl 4.0 – v rámci aktivní přípravy na technologickou revoluci a inovace v oblasti průmyslu vznikl materiál Iniciativa Průmysl 4.0 a byl ustaven Výbor Průmysl 4.0, jehož úkolem byla příprava výzvy Technologie 4.0 v programu OPPIK.

Tento týden čekají premiéra Sobotku ještě další dvě bilanční setkání s ministrem financí a ministrem vnitra.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie