Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 12. 2016 12:55

Premiér Sobotka: Vláda jmenovala ředitelem NBÚ Jiřího Langa, dosavadní ředitel Dušan Navrátil se jako vládní zmocněnec zaměří na kyberbezpečnost

Vláda dnes s účinností k 1. 2. 2017 jmenovala Jiřího Langa do funkce ředitele Národního bezpečnostního úřadu. Dosavadní ředitel NBÚ Dušan Navrátil se ke stejnému datu stává vládním zmocněncem pro oblast kybernetické bezpečnosti. Jeho úkolem bude vytvořit Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, který se vyčlení z NBÚ v souladu s vládní prioritou, kterou je připravenost ČR na problematiku kybernetických hrozeb.

Nový šéf NBÚ Jiří Lang je bezpečnostní odborník, který má dlouholetou zkušenost ze státní správy. Především pak díky třináctiletému vedení Bezpečnostní informační služby. Jsem proto rád, že Jiří Lang bude mít příležitost své schopnosti a vědomosti uplatňovat i nadále ve prospěch českého státu při vedení Národního bezpečnostního úřadu.

Od nového Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost si slibuji, že bude významně přispívat k připravenosti České republiky na rizika patřící k moderní informační společnosti. Pan Navrátil se během svého desetiletého působení v čele NBÚ významně zasadil o rozvoj činnosti NBÚ právě v oblasti kybernetické bezpečnosti a pro funkci zmocněnce pro oblast kybernetické bezpečnosti má tedy dobré předpoklady.

O významu takzvaných nových hrozeb, jako jsou i kybernetické útoky, hovoří také Audit národní bezpečnosti, který jsme společně s ministrem vnitra veřejnosti představili na začátku prosince. Vláda se snaží tuto oblast nepodceňovat, o čemž ostatně svědčí i navyšování kapacit Národního centra kybernetické bezpečnosti, které získá novou budovu pro pracovníky v Brně – Černých polích.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie