Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 1. 2017 15:46

Premiér Sobotka: Vláda odsouhlasila plán na podporu ekonomiky pro rok 2017

Vláda dnes schválila druhou aktualizaci Akčního plánu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, která reflektuje aktuální ekonomickou i sociální situaci v zemi a shrnuje vládní prorůstová opatření pro rok 2017. Ta jsou zařazena pod tři prioritní oblasti: udržení hospodářského růstu, zahraniční a evropskou spolupráci a přípravu na budoucnost.

Jsem rád, že můžeme konstatovat setrvale pozitivní vývoj české ekonomiky v uplynulých dvou letech. Hrubý domácí produkt výrazně rostl, na čemž se podle dokumentu podílela i aktivní politika naší vlády, která přijala kroky k co nejefektivnějšímu dočerpání evropských peněz, zvýšila investice či rozpohybovala stavební projekty. S nezaměstnaností, která podle posledních dat Eurostatu dosahuje 3,7 %, se Česká republika nadále drží v čele Evropské unie.

Důležité však je, abychom dobrého trendu využili jako příležitosti pro větší modernizaci země. Nesmíme uvíznout v pozici evropské montovny. Vláda proto obzvláštní pozornost věnuje digitalizaci, která bude podle mého názoru hybatelem nadcházejících změn hospodářství. Vývoj předjímáme a vloni jsme schválili iniciativu Průmysl 4.0, která představila hlavní směry působení digitálních technologií v rozličných průmyslových odvětvích.

Nejvýznamnější prioritou vlády pro rok 2017, která podpoří hospodářský růst a zaměstnanost, zůstává efektivní čerpání investičních prostředků. Jedná se o využití domácích zdrojů, ale především o celkové nastartování čerpání evropských peněz z programového období 2014–2020. Akční plán proto obsahuje také opatření, která posilují kontrolu investic.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie