Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 10. 2016 10:54

Premiér Sobotka: Vláda pokračuje ve zvyšování minimální mzdy, od roku 2017 ji zvýšíme na 11 tisíc korun

Jsem rád, že vláda schválila návrh ministryně Marksové na zvýšení minimální mzdy ze stávajících 9 900 korun na 11 000 korun, a to s účinností od ledna 2017. U minimální hodinové mzdy zavádíme spodní hranici 66 korun namísto stávajících 58,70 korun. Během mandátu naší vlády jsme tak již minimální mzdu zvýšili celkem o 2 500 korun.

Jde o další důležitý krok koaliční vlády v naplňování závazků z programového prohlášení a také důležité opatření vlády pro podporu zaměstnanců a zaměstnanosti v ČR. Za důležité považuji, že na postupném navyšování minimální mzdy je shoda mezi vládou a sociálními partnery.

Pracovat se musí vyplatit. Považuji proto za důležité, aby v době růstu ekonomiky rostla i odměna zaměstnanců a aby lidé, kteří pracují za minimální mzdu, měli vyšší příjmy než ti, kteří nepracují vůbec.

Zvýšení minimální mzdy je plně v souladu s programovým prohlášením vlády, kde jsme se zavázali k postupnému zvyšování minimální mzdy tak, aby se její úroveň přiblížila 40 % průměrné mzdy, a je výsledkem kompromisní dohody na úrovni tripartity. Při schválené valorizaci minimální mzdy by měl být pro rok 2017 její podíl vůči průměrné mzdě na úrovni 38,2 %.

Dnešní rozhodnutí o zvýšení minimální mzdy podpoří zaměstnance a jejich kupní sílu, zároveň pomůže ČR přiblížit se vyspělejším evropským ekonomikám, kde je minimální mzda až několikanásobně vyšší nežli v České republice. Nižší minimální mzdu než ČR má ze států Evropské unie pouze Litva, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

Současná vláda zásadně změnila politiku předchozích pravicových kabinetů, které odmítaly minimální mzdu zvyšovat a mezi lety 2007 až 2012 její výši zmrazily na úrovni 8 tisíc korun.  Naše vláda činí v oblasti zaměstnanosti aktivní kroky a minimální mzdu zvyšuje pravidelně. K 1. lednu 2015 jsme ji zvedli z 8 500 na 9 200 korun. Na začátku letošního roku došlo k dalšímu nárůstu o 700 korun na 9 900 korun. Nyní ji zvyšujeme na 11 tisíc korun od roku 2017, počítáme zároveň s jejím dalším pravidelným zvýšením v dalším roce.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie