Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 9. 2017 10:57

Premiér Sobotka: Vláda zlepšila výběr daní, zamezila šedé ekonomice a po 21 letech skončil rozpočet přebytkem

Tisková konference po schůzce premiéra Sobotky s ministrem financí Pilným, 7. září 2017.
Tisková konference po schůzce premiéra Sobotky s ministrem financí Pilným, 7. září 2017.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se 7. září sešel s ministrem financí Ivanem Pilným. Na bilanční schůzce hodnotili splněné priority resortu. Jde o osmé bilanční jednání předsedy vlády.

„Naše vláda prosazením komplexu účinných opatření zásadně zlepšila výběr daní. Díky naší zodpovědné rozpočtové politice se nám podařilo dodržet Maastrichtská kritéria a postupně snižovat schodek státního rozpočtu, od roku 2014 klesl o 6,9 procentního bodu, oproti roku 2013 klesl o 70 miliard korun. V roce 2016 skončil dokonce poprvé od roku 1995 přebytkem ve výši 61,8 miliardy korun,“ zhodnotil předseda vlády Bohuslav Sobotka činnost Ministerstva financí.

Vláda byla z hlediska hospodaření úspěšná i v boji proti šedé ekonomice. Zpřísnila se legislativa, byly zavedeny elektronická evidence tržeb a kontrolní hlášení a začala fungovat také daňová kobra. I díky těmto opatřením a také díky vládní podpoře ekonomického růstu rostl každý rok výběr daní, i proto se rozpočtové schodky každý rok snižovaly. 

„Hlavním úkolem ministra financí Pilného je nyní příprava rozpočtu na rok 2018. V rozpočtu je třeba najít dostatek finančních prostředků na zvýšení platů ve veřejném sektoru o 10 procent a učitelů o 15 procent, které plánujeme od listopadu 2017. Zároveň je třeba počítat s dalším zvyšováním platů v příštím roce,“ doplnil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Vláda dostane do voleb ještě několik informací o činnosti daňové správy. Jsem rád, že vláda dostane na stůl informaci o kontrolách firemních korunových dluhopisů a analýzu využívání institutu zajišťovacích příkazů,“ uvedl premiér Sobotka. 

Hlavní splněné závazky vlády Bohuslava Sobotky v oblasti financí

  • Příprava zodpovědných státních rozpočtů – vláda zlepšila výběr daní, podařilo se postupně snižovat schodek rozpočtu, ten v roce 2016 skončil přebytkem 61,8 mld. Kč.
  • Boj proti šedé ekonomice – vláda prosadila zpřísnění legislativy tak, aby se stát účinně bránil daňovým únikům.
  • Elektronická evidence tržeb.
  • Zákon o prokazování původu majetku.
  • Centrální evidence účtů – bude zprovozněna příští rok.
  • Přísnější regulace hazardu.
  • Daňová kobra.
  • Od října je připraveno spuštění slíbené účtenkové loterie v souvislosti s EET.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie