Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 7. 2014 13:03

Premiér Sobotka zahájil bilanční cesty na ministerstvu kultury

Premiér B. Sobotka se v úterý 8. července 2014 v úvodu série bilančních cest do jednotlivých resortů setkal s ministrem kultury D. Hermanem.
Premiér B. Sobotka se v úterý 8. července 2014 v úvodu série bilančních cest do jednotlivých resortů setkal s ministrem kultury D. Hermanem.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes odstartoval bilanční cesty po jednotlivých resortech na Ministerstvu kultury. S ministrem Danielem Hermanem měl více než hodinovou schůzku, během které projednali dosavadní splněné cíle z programového prohlášení, finanční i personální situaci na ministerstvu kultury a stav legislativních prací. Věnovali se rovněž závazkům, na kterých bude resort kultury pracovat v následujících měsících.

Společné jednání se týkalo také schváleného dofinancování Státního fondu kinematografie, který bude navýšen pro letošní rok o 300 milionů korun ve formě filmových pobídek pro zahraniční produkce. V návaznosti na to zmínil premiér Sobotka také potřebu systémového řešení otázky financování české kinematografie.

Předseda vlády Sobotka a ministr kultury Herman jednali o dalším naplnění priorit vlády, které se týkají především zodpovědného nakládání s rozpočtovými prostředky s cílem přiblížit se jednoprocentnímu podílu výdajů státního rozpočtu na oblast kultury jako veřejné služby, dále zajištění přímé vazby mezi příjmy z turistiky a výdaji na záchranu a údržbu památkového fondu a důsledné využít fondů Evropské unie a norského finančního mechanismu na opravy památek, dále příprava nového památkového zákona a novely zákona autorského zákona a dalších mediálních zákonů.

Vláda se ve svém programovém prohlášení mimo jiné zavázala, že prosadí nový model prezentace České republiky v zahraničí, založený také na vývozu českého umění a české kultury. Premiér Sobotka také připomněl záměr usnadnit dostupnost veřejných kulturních institucí, např. zavedením jednoho dne s volným vstupem a rodinných slev.

Bilanční cesty předsedy vlády Sobotky budou pokračovat už tento týden ve čtvrtek a v pátek, kdy premiér zamíří na Ministerstvo dopravy a posléze na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Všechny resorty chce premiér Sobotka navštívit do začátku vládních prázdnin, tedy do 11. srpna 2014.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie