Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 10. 2017 22:47

Premiér Sobotka zahájil v Brně 59. Mezinárodní strojírenský veletrh

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil zahájení 59. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, 9. října 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil zahájení 59. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, 9. října 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil v pondělí 9. října 2017 v pořadí již 59. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Zahájení se zúčastnil také prezident České republiky Miloš Zeman, ministr financí Ivan Pilný, ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Premiér Bohuslav Sobotka před zahájením veletrhu navštívil část expozice.

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na zahájení 59. Mezinárodního strojírenského veletrhu

Dobrý večer, vážený pane prezidente, vážený pane hejtmane, vážený pane primátore, vážené dámy, vážení pánové,

jsem velice rád, že mohu být zde, při této slavnostní příležitosti. Jako člověka, který pochází z jižní Moravy, mne těší, že máme takto nepřetržitou tradici padesáti devíti ročníků Mezinárodního strojírenského veletrhu. Jsem hrdý na to, že právě v Brně máme takový krásný veletržní a výstavní areál, který je teď vrchovatě naplněn účastníky právě této akce.

Jako předsedu vlády mne těší, že se scházíme v době, kdy Česká republika prosperuje, ekonomika roste, nezaměstnanost klesá, roste průmysl, roste export. Zlepšuje se stav veřejných rozpočtů, naše země patří k těm nejbezpečnějším na světě. Přesto ne vše v budoucnosti je jisté, odhadnutelné, jsou tady velké výzvy, kterým musíme také tady v Česku čelit. A proto určitě není náhodou, že tento veletrh je zaměřen na digitalizaci, robotizaci, automatizaci, protože nás čekají opravdu velké technologické změny. V tuto chvíli už je zažíváme a dotýkáme se budoucnosti, je to jeden z těch sloganů, které jsme měli možnost vidět v prezentaci.

Velmi bych si přál, aby tento veletrh přispěl k tomu, abychom tuto velkou technologickou změnu zvládli. Naše země je historicky spojena se silnou průmyslovou tradicí. I dnes patříme k průmyslovému jádru Evropy. A já pevně věřím, že si náš průmysl udrží konkurenceschopnost i v příštích letech a podobné akce k tomu mohou výrazným způsobem přispět. Právě proto, že si udržujeme kontakt se světem, s těmi nejnovějšími trendy, s moderními technologiemi. Tohle všechno pro nás může být nejen inspirace, ale také šance na další rozvoj, růst a export.

Dnes odpoledne jsem se zúčastnil jednání Svazu průmyslu a dopravy a z jednání jasně vyplynulo také zadání pro vládu, na co se vláda musí ještě soustředit, co musí být její priority. Zmíním zde pouze tři, které pokládám za skutečně významné:
Zaprvé jednoznačně podporovat vědu, výzkum, inovace, a to i směrem ke středním a malým firmám.
Zadruhé zlepšit dopravní infrastrukturu a urychlit její výstavbu.
Zatřetí posílit a zlepšit vzdělávání v naší zemi, včetně toho, aby mladí lidé, kteří vyrůstají a prochází vzdělávacím systémem, byli připraveni na nejnovější trendy, které můžeme v naší ekonomice a našem průmyslu očekávat.

Vážené dámy, vážení pánové, přeji vám pěkný večer, dovoluji si popřát všem účastníkům Mezinárodního strojírenského veletrhu, aby jejich účast byla pro ně užitečná, aby pomohla jejich podnikání i dalšímu rozvoji. Děkuji.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie