Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 4. 2015 7:01

Premiér společně s lídry EU podpořil účinné řešení kritické migrační situace

Předseda vlády Bohuslav Sobotka na jednání v Bruselu, 23. dubna 2015. Zdroj: Evropská rada.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka na jednání v Bruselu, 23. dubna 2015. Zdroj: Evropská rada.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka zastupoval ČR v Bruselu na mimořádném summitu Evropské unie, který se věnoval migraci. Evropští lídři se shodli na nutnosti konkrétních kroků pro řešení kritické situace ve Středomoří.

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka na mimořádném summitu podpořil přijetí konkrétních kroků za účelem rychlého a účinného řešení kritické migrační situace, která vedla k tragickým událostem ve Středomoří.

Lídři EU se zavázali významně navýšit zdroje k financování operací ve Středozemním moři, jejichž cílem je záchrana lidských životů. Zároveň vyjádřili odhodlání razantně zakročit proti kriminálním převaděčským skupinám, které složité situace migrantů zneužívají. Summit proto podpořil přípravu zvláštní vojenské mise, jejímž úkolem bude zneškodňování pašeráckých plavidel.

„Je potřeba zasáhnout proti převaděčům, proti kriminálním živlům, kteří si z imigrační vlny udělali výnosný byznys. Je důležité, aby se posílily záchranné operace, které slouží k záchraně lidských životů, tak aby lidé neumírali ve Středozemním moři,“ uvedl před samotným jednáním předseda vlády.

Dlouhodobým řešením je stabilizace poměrů v evropském sousedství. EU proto posílí spolupráci se třetími zeměmi a regionálními organizacemi. Evropská rada dále poukázala na nutnost solidarity v rámci EU, neboť aktuální migrační krizi jsou vystaveny především státy ve Středomoří. V souladu s pozicí vlády ČR potvrdila, že případné přerozdělování migrantů mezi členskými státy musí fungovat na principu dobrovolnosti.

Premiér Sobotka zdůraznil, že ČR se do úsilí o řešení migrační krize aktivně zapojuje. „ČR patří mezi několik zemí EU, které již mají program na podporu a řešení otázek migrace. Jen letos jsme v českém rozpočtu vyčlenili 200 milionů korun na tuto oblast a jejich prostřednictvím pomáháme v konkrétních zemích – ať už je to Jordánsko, Kurdistán, Turecko nebo severní Afrika,“ doplnil český premiér.

Předseda vlády na summitu uvedl, že ČR je připravena podpořit posílení společného úsilí na záchranu životů a to příspěvkem na navýšení rozpočtu záchranných operací ve výši 10 milionů korun, v případě potřeby agentury Frontex také vysláním armádního letounu CASA i s posádkou pro účely hlídkování nad mořem a záchrany uprchlíků a dále poskytnutím dalšího technického vybavení. Součástí české nabídky je také šedesát expertů v oblasti migrace, kteří se mohou zapojit do aktivit agentury Frontex.

Realizaci dohodnutých opatření se budou evropské instituce intenzivně věnovat v následujících týdnech. Evropská rada se k tématu migrace vrátí na svém pravidelném zasedání v červnu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie