Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 11. 2013 13:56

Premiér: Summit s Čínou by se mohl konat v ČR

Premiér Jiří Rusnok se 26. listopadu 2013 zúčastnil setkání předsedů vlád 16 států Evropy s premiérem Číny Li Kche-čchiangem v Bukurešti.
Premiér Jiří Rusnok se 26. listopadu 2013 zúčastnil setkání předsedů vlád 16 států Evropy s premiérem Číny Li Kche-čchiangem v Bukurešti.
Předseda vlády Jiří Rusnok se zúčastnil v Bukurešti summitu 16 zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Čínské lidové republiky.

Premiér ve svém projevu vyjádřil zájem české strany o pořadatelství summitu v roce 2014, u příležitosti 65letého výročí navázání diplomatických vztahů mezi Československem a Čínskou lidovou republikou. V Praze by příští rok mohla také vzniknout asociace sdružující regiony Číny a zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy. „Také jsme nabídli a to bylo nakonec i v závěrech, které tady byly vyhlášeny, že budeme pokračovat v tradici čínského investičního fóra, na podzim příštího roku v Praze,“ doplnil předseda vlády Jiří Rusnok.

Summit v Bukurešti má za cíl prohloubit spolupráci států regionu s Čínou, zejména v oblasti obchodu a investic. Jednání navazuje na loňské setkání, které proběhlo ve stejném formátu ve Varšavě.

Z evropských států se summitu kromě České republiky a Rumunska účastní ještě Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Makedonie, Polsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko.

Premiér Jiří Rusnok se vedle plenárního jednání předsedů vlád sešel ještě bilaterálně se svými protějšky z Čínské lidové republiky, Rumunska a Albánské republiky.

Součástí summitu bylo i paralelní ekonomické fórum pro představitele firem a hospodářských komor.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie