Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 6. 2009 13:24

Premiér: Svoboda a spravedlnost jsou pro každou lidskou bytost nejdůležitějšími hodnotami

Jan Fischer na závěr mezinárodní Konference k osudu majetku obětí holocaustu hovořil o historickém odkazu šoa, o spravedlnosti, svobodě a vyrovnávání se s dědictvím minulosti. Upozornil na hrozby narůstajícího extremismu a varoval před jeho návratem.

„Svoboda a spravedlnost jsou pro každou lidskou bytost těmi nejdůležitějšími hodnotami. Zde v Terezíně tato slova znějí obzvláště naléhavě. Zde byly desetitisíce lidí připraveny o svobodu a následně drtivá většina z nich i o život. Stali se součástí oněch šesti milionů židovských obětí nacistické nenávisti,“ řekl předseda vlády Fischer.

Podle premiéra bereme na sebe svůj díl viny, protože náprava a satisfakce rodinám, které prošly hrůzou holocaustu, nebyla dosud dostatečně zajištěna. Díl viny je na čtyřicetiletém období komunistické moci, jež zastavila proces spravedlnosti a odškodnění. Proto Jan Fischer vyjádřil potěšení nad tím, že díky této konferenci byla přijata Terezínská deklarace, jež je má snahu přispět k nápravě dlouholetých křivd.

„Svět stále není spravedlivý. Ale nespravedlnost nezačíná u vládců. To je pouze konečný důsledek. Začíná v mysli každého z nás. Začíná u naší závisti, u naší předpojatosti, u našeho věčného rozdělování lidí podle národnosti, majetku, či náboženství. Smyslem této konference a přijaté Terezínské deklarace je dokázat, že nic z těchto lidských poklesků nám nezabrání v nastolení spravedlnosti,“ dodal premiér.

Mezinárodní konference k osudu majetku obětí holocaustu se konala ve dnech 26. června – 30. června. Jejím záměrem bylo podpořit vzdělávání o této temné kapitole evropských dějin.

V rámci konference byla přijata Terezínská deklarace, jež požaduje sociální podporu a pomoc obětem holocaustu. Na základě této deklarace by měl v Terezíně vzniknout Institut odkazu šoa.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie