Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 2. 2009 12:44

Premiér svolá mimořádné jednání Evropské rady

EU - ilustrační foto
Premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek na tiskové konferenci oznámil záměr svolat mimořádné jednání Evropské rady.

Premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek na tiskové konferenci oznámil záměr svolat mimořádné jednání Evropské rady


Předseda Evropské rady Mirek Topolánek potvrdil, že neustále udržuje kontakt se zeměmi Evropské unie, které se potýkají s následky krize. "Stále více zemí přijímá selektivní opatření," konstatoval premiér s tím, že důležitou podmínkou úspěšného boje s následky krize je jednotný postup států Evropské unie.

Premiér a předseda Evropské rady následně oznámil, že po jednání s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem a dalšími zástupci Evropské komise, které se uskuteční ve tředu 11. února v Bruselu, oznámí přesný termín konání mimořádné neformální schůze Evropské rady. Cílem mimořádného jednání bude podle premiérových slov vyhodnocení dosavadních opatření v rámci Plánu hospodářské evropské obnovy a následné dohodnutí koordinovaného postupu členských států. Summit by se podle premiérových slov měl uskutečnit ještě před koncem února v Bruselu.

 Pouze respektováním pravidel a jednotným postupem může Evropa vyjít z krize ve zdraví, uvedl Mirek Topolánek.  Záměr svolat neformální schůzi Evropské rady reaguje na rychlý vývoj krizové situace v evropských státech.

Premiér rovněž upozornil na zprávu guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy, kterou vládu informoval o  vývoji a stavu českých bank a finančního systému. "Informace je povzbudivá minimálně v tom, že český bankovní a finanční sektor zůstává robustní," podtrhl premiér kladnou zprávu v záplavě těch horších.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády 9. února 2009

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie