Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 6. 2007 23:28

Premiér Topolánek prodloužil výstavu o Kramářovi a jeho ženě do neděle

Předseda vlády Mirek Topolánek kvůli velkému zájmu veřejnosti prodloužil výstavu v Kramářově vile o tři dny. Od pátku ji navštěvují lidé, kteří se chtějí dozvědět něco víc o historii rezidence premiérů.

Mnozí z občanů také touží vidět jeden z největších zasazených diamantů ve střední Evropě. Výstava nazvaná Karel a Naděžda Kramářovi doma se prodlužuje do neděle 10. června do 18:30. Původně měla výstava skončit už ve čtvrtek. V prvním červnovém týdnu se koná při příležitosti 70. výročí úmrtí prvního předsedy československé vlády Karla Kramáře.

Návštěvníci vily si mohou prohlédnout osobní předměty i archivní dokumenty z pozůstalosti manželů Kramářových, z nichž nejcennější je diamantový náhrdelník Naděždy Kramářové. Součástí tohoto ojedinělého šperku je jeden z největších zasazených diamantů ve střední Evropě.

Vstup na výstavu je zdarma. Zájemci o prohlídku, která je spojena s odborným výkladem o historii vily a osudech jejích stavitelů, se musí předem zaregistrovat na e-mailu heldova.milada@vlada.cz nebo na telefonním čísle 224 002 254.

První československý premiér nechal novobarokní vilu na staré baště vybudovat pro svou choť Naděždu na začátku minulého století. Za první republiky se této budově kvůli napjatým vztahům Kramáře a prezidenta Masaryka říkalo vzdorohrad. Dům sloužil mimo jiné jako místo setkávání ruské emigrace. Vkusu Kramářovy ženy Naděždy - původem z Ruska - odpovídá i jeho výzdoba.

V letech 1991 až 1993 byl dům rekonstruován a jako rezidence předsedy vlády České republiky slouží od roku 1998. Za komunistické éry byly v objektu ubytovávány zahraniční delegace.

Naposled ve vile bydlel Vladimír Špidla, jeho nástupci Stanislav Gross, Jiří Paroubek ani Mirek Topolánek se stěhovat nechtěli. Rezidence má 56 místností - pro potřeby premiéra a jeho rodiny je připraven pětipokojový byt, ostatní prostory slouží k reprezentačním účelům. Topolánkův kabinet budovu s jedinečným výhledem na Prahu používá ke koaličním zasedáním.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie