Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 2. 2009 14:15

Premiér: Turkmenistán výstavbu Nabucca podporuje

Premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek
Premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek
Předseda Rady EU a premiér M. Topolánek se setkal s turkmenským prezidentem G. Berdymuhamedovem, ministrem energetiky a ministrem zahraničí.

Mirek Topolánek se v turkmenském Ašgabatu setkal s turkmenským prezidentem Gurbangulim Berdymuhamedovem, ministrem energetiky Tačberdym Tagjevem a šéfem diplomacie Rašidem Meredovem.

Hlavním tématem jednání byly otázky spojené se zajištěním alternativních dodávek plynu do Evropy. Podle ČTK premiér a předseda Evropské rady uvedl, že s realizací chystaného plynovodu Nabucco by  mohl pomoci březnový summit Evropské unie. Současně potvrdil, že Turkmenistán výstavbu tzv. jižního energetického koridoru podporuje. " Problém se zajištěním alternativních dodávek zemního plynu ze střední Asie do Evropy tak není na turkmenské straně, ale v přístupu unie," poznamenal premiér.  Případnou realizaci projektu Nabucco by mohlo podpořit právě konání březnového summitu, kde bude české předsednictví usilovat o zahájení vážné diskuse o tomto projektu. "Nemyslím, že je to otázka turkmenské ochoty dodávat, je to otázka potrubí a vyřešení problémů s cestou, kudy má plánovaný jižní koridor vést," poznamenal Mirek Topolánek. 

Turkmenistán patří mezi největší vývozce zemního plynu na světě, surovinu vyváží do Ruské federace, Íránu a příští rok bude zahájen vývoz do Číny. Mezi státy, které patří mezi možné budoucí odběratele této suroviny patří také Afghánistán, Indie a Pákistán.  "Pokud Evropa bude váhat, může být tím posledním," varoval Topolánek. Hlavní obtíž ale vidí v chybějící rozhodné podpoře evropských velmocí pro Nabucco a celý projekt jižního koridoru. "Nemyslím, že by na to nebyly peníze nebo že by to někdo hodnotil jako nerentabilní projekt. Je to jen otázka politické vůle," zdůraznil premiér.

Český předseda vlády v Turkmenistánu také dohodl konání česko-turkmenského podnikatelského fóra, které má posílit vzájemné obchodní styky.

Z Turkmenistánu se premiér s delegací přesunuli do ázerbajdžánského Baku, které bude poslední destinací na premiérově cestě po střední Asii.


Článek vznikl za přispění ČTK

Oficiální tiskovou zprávu o návštěvě premiéra v kaspickém regionu naleznete na této stránce.

Více o projektu Nabucco v související zprávě (Bulletin - cz pres č.1)

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie