Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 5. 2019 12:58

Premiér uctil v Terezíně památku obětí holocaustu

Premiér uctil v Terezíně památku obětí holocaustu, 19. května 2019.
Premiér uctil v Terezíně památku obětí holocaustu, 19. května 2019.
Předseda vlády Andrej Babiš se v neděli 19. května 2019 zúčastnil vzpomínkové slavnosti Terezínská tryzna. Na Národním hřbitově před Malou pevností v Terezíně položil věnec k uctění obětí holocaustu. Pietního aktu se zúčastnili také další členové vlády a řada osobností veřejného života.

Po zaznění státní hymny, kterou zazpívala koncertní pěvkyně a sopranistka Irena Troupová, přivítal zúčastněné ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek. S projevem vystoupil také přímý pamětník událostí nacistické perzekuce.

Je hrozné, že se něco takového vůbec mohlo v Evropě stát. Musíme si to připomínat. Proto je dobře, že se přišlo tolik lidí podívat, především mladá generace. V Evropě musíme bojovat za to, aby se to znovu nestalo, aby různé extremistické strany a fanatici nerozeštvali společnost,“ uvedl Andrej Babiš.

Tryzna v Terezíně se každoročně koná vždy třetí neděli v květnu na závěr Mezinárodních pamětních dní odboje, jako odkaz tzv. Buchenwaldské přísahy. Obsahem tohoto dokumentu bylo přání osvobozených vězňů koncentračního tábora Buchenwald v roce 1945 neustávat v připomínání válečných událostí, dokud nebudou vymýceny všechny kořeny nacismu.

Vzpomínkové akce se kromě premiéra zúčastnili také místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček, ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, ministr obrany Lubomír Metnar, ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr dopravy Vladimír Kremlík.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie