Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 9. 2011 20:08

Premiér v Izraeli: Nepodporujeme jednostranné uznání Palestiny

Premiér jednal v Jeruzalémě s předsedou izraelské vlády Benjaminem Netanjahuem.

Cílem dvoudenní návštěvy české vládní delegace v čele s premiérem Petrem Nečasem je další zintenzivnění partnerství a konkrétní spolupráce České republiky a Státu Izrael, zvláště pak v oblasti vědecko-technické spolupráce, výzkumu, vývoje a inovací.

Předseda české vlády po společném jednání zdůraznil především vynikající, silné a stále se prohlubující vztahy, které po čtyřicetiletém přerušení po dobu totalitní vlády v Československu dokázaly obě země po roce 1990 velmi rychle obnovit. Premiér Petr Nečas a izraelský premiér Benjamin Netanjahu - ilustrační foto

Nyní je pro Českou republiku Izrael dokonce čtvrtým nejvýznamnějším obchodním partnerem mimo EU z exportního hlediska. Zároveň je také důležitým a vítaným investorem v Česku.

V oblasti mírového procesu se jednání dotklo také blížícího se 66. zasedání Valného shromáždění OSN, na kterém se předpokládá předložení žádosti Palestinců o uznání autonomního území za stát. Podle předsedů vlád České republiky i Izraele je tato snaha Palestinců jednostranným krokem, který ani jeden z nich nepodporuje.

Jsme přesvědčeni, že jakýkoli jednostranný krok mírový proces pouze poškodí a my jednostranné kroky nepodporujeme,“ prohlásil po společném jednání premiér Petr Nečas.

Předsedové obou vlád se shodli, že jedinou cestou k míru v oblasti je dialog. Podle izraelského šéfa kabinetu je třeba, aby Palestinci pochopili, že k míru je třeba dojít přímým dialogem s Izraelem. "Řekněme si, že si sedneme za stůl a začneme jednat. To je izraelská pozice a je takto jednoduchá. Musíme prezentovat pravdu," uvedl po jednání s českým ministerským předsedou izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Stát Izrael označil český premiér za klíčového partnera v regionu Blízkého východu. Premiéra Netanjahua proto ujistil o široké podpoře Izraele ze strany České republiky.Premiér Petr Nečas navštívil Izrael - ilustrační foto

Delegace vedená předsedou vlády navštívila také památník obětí holocaustu Jad Vašem. Premiér uctil památku obětí účastí na pietním aktu, během kterého zapálil věčný oheň a položil na pamětní desku obětí smuteční věnec.

Společně s premiérem Petrem Nečasem se zahraniční cesty zúčastnil také ministr obrany Alexandr Vondra, ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a ministr školství Josef Dobeš, kteří měli na programu jednání se svými protějšky o konkrétních projektech spolupráce v jednotlivých sektorech.

Cesty se zúčastnila také početná skupina zástupců českých firem, která přijela vyjednávat o obchodních příležitostech. Předseda české vlády se setkal také se zástupci izraelských firem a zúčastnil se slavnostního udělování výročních cen Izraelsko-české obchodní a průmyslové komory (ICCCI), které byly uděleny významným izraelským exportérům, importérům a investorům v rámci česko-izraelských obchodních vztahů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie