Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 2. 2009 10:45

Premiér v Kazachstánu jednal o energetice a ekonomické krizi

Premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek
Premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek
Premiér Mirek Topolánek jednal v kazašské metropoli s vrcholnými představiteli hostitelské země o energetické bezpečnsoti a dopadech ekonomické krize.

Premiér: Evropská unie je zranitelná

Premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek se dnes dopoledne setkal s předsedou vlády Kazachstánu Karimem Massimovem, hlavním tématem kromě výměny informací o finanční krizi a zmírňování jejích dopadů byla hlavně energetická bezpečnost. "Evropská unie je zranitelná, což dokázala nedávná plynová krize. Tuto situaci je třeba řešit a to například vybudováním vnitřního propojení, diverzifikovat zdroje a místo zdrojů.  Jako možné zdroje, ze kterých by mohla Evropská unie plyn odebírat premiér jmenoval zdroje v Norsku, severní Africe, Iráku, střední Asii a také Ruské federaci.

Na adresu ruského North Streamu a projektu EU Nabucco premiér uvedl, že se nejedná o konkurenční projekty. "O tom, které projekty budou realizovány, rozhodne finanční náročnost, proveditelnost a participace partnerů," prohlásil Topolánek. Klíčová bude analýza, kterou Unie provede. O konečné realizaci podle premiérových slov rozhodne finanční a bezpečnsotní analýza," zdůraznil premiér. Oba premiéři se shodli na nutnosti zohledňování zájmů EU, Kazachstánu a Ruské federace.

Neopominutelným tématem česko-kazašských jednání byly také otázky spojené s rozšiřováním prostoru vzájemného obchodování.  "Přítomnost ministra Římana ukazuje na okruh oblastí, které nás zajímají," uvedl premiér v úvodu jednání delegací, které bylo zaměřeno mimo jiné právě na obchod mezi ČR a Kazachstánem. 

Premiéra Mirka Topolánka následně přijal prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie