Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 5. 2013 11:57

Premiér: Vláda chce efektivněji řídit výdaje státu

Vláda projedná návrhy na úspory ve veřejné správě v oblasti podpůrných činností. Již meziročně tak ušetří až 870 milionů korun.

Návrh na řízení vybraných oblastí veřejné správy zpracovala pracovní skupina NERV na žádost premiéra Petra Nečase, který poté v dubnu letošního roku pověřil ministerstvo financí zpracováním návrhu na úspory prostřednictvím klíčových výkonových ukazatelů a provázání na sestavování státního rozpočtu již pro rok 2014.

Významný potenciál úspor během krátkého období představuje oblast interní činnosti veřejné správy, tzv. podpůrných služeb. „Úřady na všech úrovních nefungují tak efektivně, jako bychom si přáli. Často navíc dochází ke zbytečnému plýtvání a plošné úspory již nejsou možné,“ řekl již dříve premiér Petr Nečas.

Premiér: Vláda chce efektivněji řídit výdaje státu

V současné době se náklady u vybraných podpůrných služeb veřejné správy (např. správa nemovitostí) liší mezi jednotlivými orgány veřejné moci, přestože k tomu není žádný objektivní důvod. Principem návrhu je proto porovnat největší orgány veřejné správy a následně odhadnout potenciál úspor při zlepšení výsledků u nejhorších z nich. Toho lze dosáhnout zavedením nákladových stropů pro jednotlivé podpůrné služby přímo do procesu přípravy státního rozpočtu.

První odhady ukazují možné úspory v miliardách korun ročně. „Například jen v oblasti správy nemovitostí bychom dle propočtů NERV mohli uspořit až 870 milionů korun ročně,“ uvedl premiér.

Vláda chce při zavedení výkonových ukazatelů postupovat ve dvou krocích:

  1. Do 1. října ministerstvo financí zveřejní na svých webových stránkách několik vybraných ukazatelů a hodnot, ze kterých byly vypočteny.
  2. Do konce září 2013 pak ministerstvo financí navrhne a implementuje systém evidence ukazatelů pro centrální orgány veřejné správy a jejich podřízené složky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie