Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 10. 2012 11:59

Premiér: VŠ musí být hodnoceny podle kvality

Vysoké školy musí být hodnoceny více podle kvality, uvedl premiér Petr Nečas ve svém projevu při zahájení akademického roku na České zemědělské univerzitě v Praze.

Předseda vlády zdůraznil nutnost komunikace a konstruktivní a věcné debaty o principech reformy vysokého školství mezi vládou a akademickou obcí. „Bude to totiž právě akademická obec a zejména vedení univerzit, kterých se změny nejen dotknou, ale které je budou ve velké míře realizovat,“ uvedl premiér. „Nikdo jiný stav českých škol nezmění, než ony samy,“ dodal.

Premiér Petr Nečas zahájil akademický rok, 1. října 2012

V letošním akademickém roce dojde též podle premiéra Petra Nečase k zásadním změnám v českém vysokém školství, které pak rozdělil do tří kategorií, a to diverzifikace vysokých škol, zvýšení jejich kvality, ale i financování. „Ještě do konce roku vláda projedná novelu zákona o vysokých školách, která by měla přinést větší přechod k hodnocení kvality škol,“ uvedl premiér Petr Nečas.

Každý musí dostat šanci, říká premiér

Současný systém, kdy na výrazně diverzifikované střední školy navazuje systém nediverzifikovaného vysokého školství je podle předsedy vlády neudržitelný. Studium v magisterském stupni má být pak umožněno těm studentům, kteří prokážou, že pro něj mají předpoklady. V opačném případě nemá podle premiéra Petra Nečase smysl takového studenta podporovat. „Každý má nicméně dostat šanci ukázat, že to zvládne,“ zdůraznil přesto premiér.

Novela vysokoškolského zákona by měla přinést rovněž větší přechod k hodnocení kvality škol. Školy jsou v současnosti hodnoceny z 80 procent kvantitativně, tedy podle počtu studentů, ukazatele kvality jsou v hodnocení zastoupeny pouze ze zbylých 20 procent. „To se musí změnit. Ukazatele kvality musí být výrazně posíleny a zpřesněny, aby skutečně odrážely kvalitu a nikoliv plnění formálních požadavků,“ prohlásil premiér Petr Nečas.

Studium není bezplatné, studenti by měli přispívat

Ministerský předseda ve svém vystoupení také připomněl, že vysokoškolské studium není bezplatné. „Někdo studia vysokoškolských studentů musí zaplatit,“ řekl. „Jsem hluboce přesvědčen, že by to neměli být lidé například z dělnických profesí, kteří vysokou školu sami nevystudovali, ale platí ostatním vzdělávání prostřednictvím daní či jiných poplatků,“ řekl s tím, že je potřeba nalézt rozumnou úměru.

„Jsem hluboce přesvědčen, že každý vysokoškolský student by měl nějakou formou, třeba i odloženě, přispět na své studium,“ uvedl premiér. Stát má podle jeho slov zájem pomoci nadaným studentům, kteří by například neměli prostředky. „Nesmí existovat žádné síto, žádný filtr, žádné sociální kritérium. Kdo má schopnosti vysokou školu studovat, a chybí mu pouze finanční prostředky, tomu stát pomůže,“ řekl premiér.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie