Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 3. 2010 13:01

Premiér zahájil 10. energetický kongres ČR

Dnes začal třídenní kongres o energetice v České republice, který nese název „Energetika spolehlivá a bezpečná“.

Kongres zahájil svým projevem předseda vlády ČR Jan Fischer, který nad ním zároveň převzal záštitu. První část kongresu věnovaná tématu elektroenergetiky se v pražském hotelu Andel’s koná ve dnech 16. – 17. března 2010. Druhá část připadá na 18. března 2010 a bude se zabývat prolínáním trhů s elektřinou a plynem. Energetický kongres pořádá společnost Business Forum.

Předseda vlády Jan Fischer zahájil svým projevem první tematický blok s názvem Vztah státu a energetiky – ekologické, ekonomické a bezpečnostní aspekty. Ve svém úvodním vstupu uvedl, že považuje energetickou bezpečnost za zásadní úkol české zahraniční politiky a lze ji dle jeho slov srovnávat se zajištěním obranyschopnosti.

"Energetická bezpečnost je pro diplomacii úkol srovnatelný se zajištěním obranyschopnosti. Zde se však můžeme opřít o fungující spojenectví, zatímco pro energetiku nic stejně spolehlivého nemáme," řekl premiér Jan Fischer.

Z hlediska domácí politiky je pak nutné určit dlouhodobý směr a nastavit správná pravidla v energetickém sektoru. Podle premiéra není plánování v energetice záležitostí jednoho volebního období, ale časového úseku asi padesáti let dopředu.

Premiér též ve svém projevu zmínil své stanovisko, které pronesl na energetickém summitu zemí Visegrádské čtyřky koncem letošního února v Budapešti, o klíčovosti diverzifikace energetických zdrojů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie