Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 1. 2019 16:41

Premiér zakončil turné po Asii: V tomto teritoriu stále rezonují naše legendární značky Baťa, Škoda a je tady šance navázat na naši tradici

Andrej Babiš se v prezidentském paláci setkal s indickým prezidentem Rám Náth Kóvindem, 19. ledna 2019.
Andrej Babiš se v prezidentském paláci setkal s indickým prezidentem Rám Náth Kóvindem, 19. ledna 2019.
Andrej Babiš zakončil asijskou týdenní pracovní cestu v sobotu 19. ledna 2019 v Indii. Setkal se s prezidentem Rám Náth Kóvindem. Slavnostně otevřel vývojové centrum Škoda Auto a Volkswagen, novou výrobnu společnosti Technicoat a přednesl projev na univerzitě Symbiosis International.

Předseda vlády s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou pokračovali v týdenním turné po Asii. Po Singapuru a Thajsku jsou už druhý den na návštěvě Indie.

V Puné byli u slavnostního otevření výrobny plastových povlaků společnosti Technicoat. „Česko je sice malá země, ale máme mnoho skvělých kreativních a inovativních lidí a já jsem vážně rád, že ukazujete a prošlapáváte ostatním firmám tady v Indii cestu. Jde to, zvlášť když si najdete místního partnera k byznysu,“ řekl Andrej Babiš při otevření.

Po té slavnostně zahájili fungování nového vývojového centra Škoda Auto a Volkswagen. Moment spuštění provozu centra označil premiér za významný milník v rámci spolupráce obou zemí. Zároveň uvedl, že nejlepší ocenění pro původní český výrobek je popularita, kterou má Škoda v Indii. „Tohle technologické centrum je speciálně na to, aby auta, které Škoda auto a skupina Volkswagen budou vyrábět v Indii, byly přizpůsobeny trhu po všech stránkách tj. bezpečnost, marketing, design, je tady jiné klima,“ dodal premiér.

Na Symbiosis International University, která patří mezi nejprestižnější soukromé univerzity v zemi a má podepsané memorandum o porozumění s Univerzitou Karlovou, se Andrej Babiš účastnil otevření centra evropských studií Symbiosis Centre for European Studies a promluvil ke studentům. Nejdřív se mu ale dostalo velice vřelého přijetí. Zástupci školy několikrát zopakovali, jak moc jsou hrdí na to, že je poprvé v historii navštívil premiér země Evropské unie.

V odpoledních hodinách zamířila česká delegace z Puné do Dillí, kde se v prezidentském paláci setkal český premiér s prezidentem Rám Náth Kóvindem. Hovořili, podobně jako den před tím s indickým premiérem, o spolupráci v hospodářství a obranném průmyslu.

Následovalo setkání s honorárními konzuly ČR v Indii a recepce na české ambasádě. Té se účastnili například zástupci společnosti Classic Legends, která vyrábí nové modely motocyklů JAWA na základě udělené licence. Ve večerních hodinách předseda vlády pracovní cestu ukončil a odletěl zpět do České republiky.

Strávili jsme tady dva velice intenzivní dny. Myslím, že jsme udělali maximum pro to, abychom znovu připomněli v Indii Českou republiku. Naše značky, naše lidi, kteří jsou neskutečně kreativní, inovativní a schopní. My jsme udělali maximum pro to, aby uspěli. Osobní kontakty jsou důležité a ty jsou navázané,“ řekl předseda vlády.

Premiér během týdenní cesty po Asii navštívil kromě Indie také Singapur a Thajsko. Setkal se s nejvyššími představiteli všech tří zemí a jednal o prohloubení vzájemné spolupráce, zejména v oblasti obchodu nebo vědy, výzkumu a školství. Zúčastnil se několika podnikatelských fór a navštívil například výzkumné centrum pro vývoj autonomních automobilů. Andrej Babiš se zároveň stal historicky prvním českým premiérem, který navštívil Thajské království.

Zde je podpora českých politiků podstatně důležitější než v Evropě a dál je to na těch firmách. My jako politici se jim snažíme pomoci. Asie a Afrika jsou trhy, kde prostor je a je třeba identifikovat, ve kterých krajinách máme nějaké šance. V tomto teritoriu stále rezonují naše legendární značky Baťa, Škoda a je tady šance navázat na naši tradici. A hlavně zvuk našich lidí je skvělý,“ shrnul premiér Babiš.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie