Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 1. 2012 14:16

Premiér: Záleží nám na stabilitě eurozóny

Vláda schválila bilaterální půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu ve výši 1,5 miliardy eur (cca 38 miliard korun).

Vláda pověřila ministra financí, aby požádal Českou národní banku o poskytnutí prostředků na tuto půjčku ze svých devizových rezerv. Mezinárodní měnový fond původně žádal částku 3,34 miliardy eur, vládní kabinet nakonec schválil poskytnutí necelé poloviny této sumy. Stejnou částku dá k dispozici například sousední Slovensko.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Pro nás by bylo těžko akceptovatelné původní číslo 3,5 miliardy euro, protože by to znamenalo, že padesát procent stávajících devizových rezerv by bylo celkem exponováno vůči Mezinárodnímu měnovému fondu a to by byl riskantní krok,“ vysvětlil premiér Petr Nečas.

Česká republika patří mezi ekonomicky zdravé

Podle premiéra vedly k tomuto rozhodnutí dva politické signály. „Tím prvním je, že nám záleží na stabilitě eurozóny. Jsme s ní velice úzce ekonomicky provázáni. Situace v eurozóně nám není a nesmí být lhostejná,“ prohlásil předseda vlády. Druhým důvodem k poskytnutí půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu je podle premiéra skutečnost, že Česká republika patří k ekonomicky zdravým zemím Evropské unie.

Pokud se podíváte na seznam členských států Evropské unie, které půjčku poskytují a které ji neposkytují, tak je tam s několika výjimkami jasná dělící linka mezi státy, které jsou považovány za ekonomicky zdravé a konsolidující své finance, a ty nějakou půjčku poskytují a pak státy, které nejsou považovány za ekonomicky zdravé a tedy s velmi diskutabilními výsledky v oblasti konsolidace veřejných financí,“ vysvětlil premiér.

„Vláda České republiky pod mým vedením považuje za důležité, aby byl vyslán signál, že i účastí na této půjčce patříme do té první skupiny,“ prohlásil premiér Nečas.

Tisková konference po jednání vlády, ministr financí Miroslav Kalousek, předseda vlády Petr Nečas a místopředsedkyně vlády Karolina Peake

Kalousek: Vláda nabídne ČNB garanci do výše obou půjček

Vládní kabinet se také usnesl, že ministr financí může České národní bance nabídnout státní záruky za úvěry měnovému fondu v celkové výši 2,53 miliardy eur. Jedná se o záruky za půjčku z roku 2009, kdy ČR poskytla 1,03 miliardy eur a za současnou půjčku 1,5 miliardy. "Je to velmi teoretická možnost pro situaci, že se MMF stane nesolventní, tak vláda nabídne ČNB garanci státního rozpočtu," řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Schválení půjčky a vystavení záruky nemá přímý dopad na veřejné rozpočty. K tomu by došlo až v případě, že by měnový fond půjčku centrální bance nesplácel. V historii MMF ale k takové situaci nikdy nedošlo. Mezinárodní měnový fond je jedním z nejbezpečnějších světových dlužníků.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Půjčka MMF

Účelem půjčky je posílení stability měnového fondu, který poskytuje záchranné půjčky členským zemím Evropské unie. Požadavek na navýšení prostředků MMF byl vznesen na Evropské radě na začátku prosince loňského roku.

Celkem příspěvek MMF od členských zemí eurozóny dělá 150 miliard euro, země mimo eurozónu mají přispět až 50 miliardami.

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie