Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 5. 2012 22:47

Premiéři ČR a Itálie: Růst nelze mít bez rozpočtové disciplíny

Premiér Petr Nečas jednal s předsedou italské vlády Mariem Montim o vládních reformách a konsolidaci rozpočtů.

Oba premiéři při jednání zdůraznili, že vztahy mezi ČR a Itálií jsou výborné, vzájemný obchod se po propadu minulých let úspěšně zvyšuje, v loňském roce dosáhl rekordní výše a překonal tak předkrizovou úroveň. Premiéři si vyměnili zkušenosti s reformami realizovanými s cílem konsolidování veřejných rozpočtů a strukturální podpory růstu ekonomiky.Premiér Petr Nečas jednal s předsedou italské vlády Mariem Montim, 24. května 2012

"V mnohém ohledu jsou naše postoje totožné. Klademe důraz na fiskální konsolidaci a rozpočtovou disciplínu. Současně na dokončení vnitřního trhu EU a zvýšení konkurenceschopnosti unie. V tom jsou vláda ČR a Italské republiky velmi blízkými spojenci," uvedl premiér Petr Nečas.

V oblasti evropských témat jednání navázalo na neformální večeři hlav států a vlád členských zemí EU, která se konala v Bruselu 23. května. Pozornost byla věnována prorůstové agendě a podpoře vzniku pracovních míst.

Premiéři společně konstatovali, že prorůstová opatření jsou sice klíčovým avšak pouze jedním z předpokladů dlouhodobé prosperity a k tomu, aby mohla být účinná, se musejí odehrávat na solidních základech, které stojí především na stabilních veřejných financích.

Petr Nečas uvedl, že značný potenciál k posílení růstu vidí v dokončení jednotného vnitřního trhu EU, což premiér Monti coby bývalý evropský komisař pro vnitřní trh a hospodářskou soutěž a autor zprávy o vnitřním trhu jednoznačně podpořil.

Prorůstová opatření: reforma zemědělské politiky a podpora inovací

Oba premiéři se shodli též na nezbytnosti prorůstového zaměření budoucího víceletého rozpočtu EU pro roky 2014 - 2020, tedy především nutnosti reformy společné zemědělské politiky a přesměrování prostředků EU z pasivní podpory zemědělství do sektorů s vyšším inovačním potenciálem. Premiér Petr Nečas též zdůraznil zájem na zachování silné kohezní politiky EU coby nástroje pro podporu méně rozvinutých regionů.

Večer premiér Petr Nečas a ministryně kultury Alena Hanáková přijali pozvání České konference a navštívili Českou papežskou kolej v Římě, kde se setkali také s kardinálem Dominikem Dukou a kardinálem Miloslavem Vlkem. Přivítal je rektor Papežské koleje Mons. Jan Mráz, kterému premiér předal stříbrnou pamětní minci.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie