Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 4. 2011 20:15

Premiéři ČR a Izraele: Rozšíříme spolupráci ve vědě a výzkumu

Izrael je podle českého premiéra vzorem ekonomiky založené na vědě, výzkumu a inovacích.

Historicky vůbec první návštěva izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v České republice začala ve čtvrtek odpoledne setkáním s premiérem Petrem Nečasem. Ve Strakově akademii v Praze spolu mluvili především o vědecko-výzkumné spolupráci.

Izrael je zemí s nesmírně inovativní ekonomikou založenou na vědě, výzkumu a inovacích, to je pro nás nesmírně podnětné. V této oblasti se rozvinulo již několik společných izraelských projektů v aplikovaném výzkumu,“ řekl po setkání Petr Nečas.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Podle premiéra Nečase je především program izraelských technologických inkubátorů pod drobnohledem České republiky, protože přináší výrobky a služby s vysokou přidanou hodnotou. Česká republika proto chce rozšiřovat s Izraelem spolupráci na univerzitách a v akademickém výzkumu. „Tady bude skutečně rozvinuta velmi kvalitní spolupráce mezi našimi zeměmi a v tomto ohledu je tento program pro nás velkou inspirací,“ dodal předseda vlády Nečas.

Oba premiéři dále mluvili o vzájemné spolupráci v ekonomické oblasti, včetně oblasti, která se týká obranného průmyslu a spolupráce ozbrojených sil při výcviku a vzdělávání. „Vítám možnost spolupráce ve všech zmíněných oblastech a také bych rád, aby sem přijíždělo více turistů,“ dodal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Česká a izraelská vláda se mají společně potkávat

Oba premiéři se také dohodli na uspořádání setkání izraelských a českých ministrů. „Budou se scházet vlády obou zemí, aby všechny zmíněné programy dostaly jasný plán a aby bylo také jasné, kdo za co odpovídá,“ řekl izraelský premiér.

Český premiér dále zdůraznil, že Izrael je státem s vysoce vyspělou demokracií, státem ve velmi neklidném a nepokojném regionu. „Protože my máme vlastní českou historickou zkušenost, co je to být obklíčen třeba i režimy s autoritativními či totalitními sklony, tak je to jenom o důvod víc, abychom k Izraeli přistupovali s velkými sympatiemi,“ řekl Petr Nečas.

Izraelci a já osobně obdivujeme Českou republiku a historii českého lidu. Cítíme takovou přirozenou blízkost s vámi. Nejenom proto, že i vy jste byli obklopeni silami, které byly nepřátelské vůči svobodě a prošli jste svými vlastními zápasy, ale vyšli jste z období temnoty, obnovili jste svobodu a rychle doháníte léta, která jste ztratili. My jsme také znovuobnovili naši svobodu, obnovujeme naši zemi a tvoříme novou společnost, která bude velmi pokročilá a svobodná,“ dodal na tiskové konferenci Netanjahu.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie