Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 2. 2009 9:44

Premiéři: V energetice si rozumíme

Předseda Evropské rady a český premiér Mirek Topolánek se setkal se saským předsedou vlády Stanislavem Tillichem.

Hlavními tématy společného jednání obou premiérů byla energetická bezpečnost a spolupráce na budování dopravní infrastruktury. Český premiér Mirek Topolánek zdůraznil potřebu energetické nezávislosti a hledání alternativních dodávek plynu do Evropy. Připomněl svou nedávnou cestu do kaspického regionu, kde jednal o realizaci chystaného plynovodu Nabucco.

„V této otázce musíme najít společné evropské řešení, jinak nebudeme globálním a respektovaným hráčem. Zde je důležité najít pro tato řešení porozumění v hlavních evropských metropolích. Se Saskem, Bavorskem i dalšími regiony si v této oblasti rozumíme,“ řekl k setkání premiér Mirek Topolánek.

Dalším tématem jednání byla i výstavba železničního koridoru Praha – Drážďany – Berlín, který přispěje k urychlení budování moderního transevropského železničního spojení. V této věci má saská strana podporu České republiky.

Saská strana vnímá jednání v Praze jako úvodní, seznamovací návštěvu svého ministerského předsedy v České republice. Stanislaw Tillich má z minulosti blízký vztah k Česku, protože jeho manželka je Češka a on sám mluví částečně česky. V Praze při své návštěvě diskutuje mimo jiné o průběhu českého předsednictví v Radě EU, o ratifikaci Lisabonské smlouvy, energetické bezpečnosti nebo o současné hospodářské a finanční krizi.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie