Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 10. 2013 12:44

Premiéři Visegrádu jednali o hospodářství a energetice

Premiér Jiří Rusnok se v pondělí 14. října 2013 zúčastnil summitu Visegrádské skupiny v Budapešti.
Premiér Jiří Rusnok se v pondělí 14. října 2013 zúčastnil summitu Visegrádské skupiny v Budapešti.
Předsedové vlád Visegrádské čtyřky probírali v Budapešti spolupráci v hospodářství, energetice, obraně a bezpečnosti, jednali také o aktuálních tématech Evropské unie.

Visegrádská skupina se podle českého premiéra shodla ve všech otázkách týkajících se energetiky. „Vyřešili jsme zásadní názory, pokud jde o oblast energetiky, v oblasti atomové energie, tak v oblasti suverenity členských zemí EU v rozhodování o tom, jaký zdroj energie budou využívat a v jakém poměru,“ řekl na tiskové konferenci Jiří Rusnok.

Dalším tématem byla oblast obrany a bezpečnosti, kde se připravuje projekt společného visegrádského bojového uskupení, který začne fungovat od roku 2016. „Česká republika plně podporuje tuto iniciativu a jsme přesvědčeni, že to je pro všechny zúčastněné strany výhodné a užitečné,“ dodal předseda vlády.

Státy V4 plánují společné zastoupení ve Vietnamu

K rozvoji spolupráce má přispět plánované zřízení Visegrádského domu v Ho Či Minově městě, fungující na stejném principu jako stávající dům v Kapském městě. „Podpořili jsme návrhy pokud jde o prohloubení spolupráce V4 v oblasti hospodářských komor, podporujeme založení společného domu v Ho Či Minově městě a navýšení společného rozpočtu V4,“ uvedl premiér s tím, že se státy dohodly na zvýšení rozpočtu na osm milionů euro.

Visegrádský dům slouží především občanům dotčených zemí v rozličných konzulárních otázkách, nicméně jeho využití je širší. Pořádají se zde různá kulturní vystoupení, prezentační akce zaměřené na rozvoj obchodu atd.

Na závěr premiér Jiří Rusnok ocenil spolupráci na úrovni Visegrádské skupiny, která patří k dlouhodobým zahraničněpolitickým prioritám České republiky. „Pro mě to byla premiéra a zároveň derniéra pro udržovacího předsedu vlády, bylo to velmi věcné a velmi konkrétní,” řekl po jednání předseda vlády.

Premiéři zemí visegrádské skupiny, kterou tvoří Polsko, Maďarsko, Slovensko a Česká republika, se letos setkali již dvakrát. V březnu ve Varšavě diskutovali s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem, v červnu rovněž v Polsku s japonským premiérem Šinzó Abem. V červnu po Polsku předsednictví skupiny na rok převzalo Maďarsko.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Vyjádření premiéra Jiřího Rusnoka na tiskové konfereci po jednání V4 v Budapešti, 14. října 2013

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie