Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 11. 2019 15:59

Příležitosti prohlédnout si paláce Úřadu vlády ČR využilo na státní svátek 17. listopadu 1 940 zájemců

O den otevřených dveří, který Úřad vlády uspořádal v Lichtenštejnském a Hrzánském paláci, byl tradičně zájem, 17. listopadu 2019.
O den otevřených dveří, který Úřad vlády uspořádal v Lichtenštejnském a Hrzánském paláci, byl tradičně zájem, 17. listopadu 2019.
V neděli 17. listopadu 2019 při příležitosti oslav 30. výročí sametové revoluce uspořádal Úřad vlády ČR dny otevřených dveří v Hrzánském paláci na Hradčanech a v Lichtenštejnském paláci na pražské Kampě. Do Hrzánského paláce dorazilo na prohlídku 730 zájemců, Lichtenštejnský palác si prohlédlo 1 210 lidí.

V Lichtenštejnském paláci byly pro zájemce tradičně připraveny komentované prohlídky reprezentačních prostor, které nyní slouží zejména k pořádání konferencí a protokolárních akcí. Návštěvníci si za doprovodu průvodců mohli prohlédnout například Zlatý salonek s nevšedním výhledem na Vltavu nebo Modrý salonek situovaný směrem k Werichově vile. Součástí prohlídkové trasy je i jedinečná výstava protokolárních darů předsedy vlády ČR, které premiér Andrej Babiš obdržel během významných zahraničních cest, jež absolvoval od nástupu do funkce.

V odpoledních hodinách zavítal do Lichtenštejnského paláce i předseda vlády Andrej Babiš, který se s návštěvníky při příchodu přivítal a společně si poté prohlédli palác i vystavené předměty.

Podrobnější informace o historii Lichtenštejnského paláce naleznete na webových stránkách /cz/urad-vlady/dalsi-objekty/lichtenstejnsky-palac-3690/.

V Hrzánském paláci si kromě reprezentačních prostor a jedinečného výhledu z terasy paláce mohli zájemci prohlédnout také stálou výstavu Symboly republiky. Průvodci taktéž návštěvníky seznámili s historií paláce i jeho nejvýznamnějšími obyvateli, mezi které patřil například Tomáš Garrigue Masaryk. Část loňského roku sloužil Hrzánský palác po dobu rekonstrukce Strakovy akademie jako náhradní sídlo předsedy vlády a jeho kabinetu. Návštěvníkům se tak naskytla možnost nahlédnout například do pracovny premiéra nebo Gobelínového sálu, kde probíhala jednání vlády ČR.

Podrobnější informace o historii Hrzánského paláce naleznete na webových stránkách /cz/urad-vlady/dalsi-objekty/hrzansky-palac-3689/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie