Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 3. 2011 15:40

Prioritou české energetiky zůstává bezpečnost a stabilita dodávek

Bezpečnost jaderných elektráren byla dnes jedním z bodů, o kterém jednala vláda.

Nejsou absolutně žádné důvody k jakémukoliv znepokojení, jak z hlediska případného ohrožení jadernou havárií v Japonsku, ale už vůbec ne z hlediska chodu českých jaderných elektráren,“ řekl premiér Petr Nečas na tiskové konferenci. Podle Nečase je potřeba pečlivě analyzovat všechny proběhlé události a vzít si z toho poučení. „Platí ujištění pro českou veřejnost, že chod českých jaderných elektráren je chodem standardním, bezpečným,“ dodal předseda vlády.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek na tiskové konferenci upozornil, že české jaderné elektrárny jsou vybaveny modernější technologií než ty, kterých se týká aktuální situace v Japonsku. Projekty elektráren Dukovany a Temelín jsou přinejmenším o jednu dekádu mladší a tím pádem také modernější, než zařízení v japonské elektrárně Fukušima.

České elektrárny jsou pod pravidelných dohledem mezinárodních organizací a podle Lisabonské smlouvy zodpovídá za svou energetiku každý členský stát Evropské unie. Ministr Kocourek také upozorňuje, že už na základě dohod z Melku prošla elektrárna Temelín speciálními dalšími stresstesty na požadavek jiných zemí Evropské unie.

Prioritou české energetiky zůstává bezpečnost a stabilita dodávek

České elektrárny také používají konstrukčně jiný typ reaktoru, než ty japonské. Obě jsou také vybavené rekombinátory vodíku, které v případě vážného havarijního stavu odstraní hořlavý vodík, který byl příčinou explozí v elektrárně Fukušima,“ řekl ministr Kocourek.

České jaderné elektrárny jsou také připravené na to, aby přestály zemětřesení výrazně přesahující nejsilnější otřesy představitelné České republice. Český masiv patří k nejstabilnějším útvarům na planetě, přesto se při výstavbě elektráren počítalo i s možností zemětřesení v okruhu několika set kilometrů od elektráren. I pro tyto případy jsou zařízení zajištěná.

Podle dosavadních informací způsobila problémy záložních systémů v Japonsku deset metrů vysoká mořská vlna tsunami. Ta není v podmínkách České republiky reálná. České jaderné elektrárny stojí mimo hrozbu povodní, což se ukázalo při rekordních povodních z roku 2002, které jejich provoz neohrozily.

Elektrárny v Temelíně a v Dukovanech v současné době vyrábějí kolem jedné třetiny veškeré elektrické energie vyprodukované v České republice. Samotná elektrárna Temelín je největším individuálním zdrojem. Zbylou elektrickou energii Česko získává převážně spalováním uhlí. Za současné situace přitom prakticky není možné elektřinu dovážet ze zahraničí – nejbližším exportérem elektřiny je až Francie.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie