Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 1. 2022 19:31

Případná pracovní karanténa se bude týkat jen zaměstnanců ve zdravotnictví a v sociální péči, odsouhlasila vláda

Tisková konference po konci jednání vlády, 14. ledna 2022.
Tisková konference po konci jednání vlády, 14. ledna 2022.
Zaměstnanci ve zdravotnictví a v sociální péči, kteří měli v rámci pravidelného testování pozitivní antigenní test, ale nemají příznaky nemoci covid-19, budou moci chodit do práce i v rámci nařízené karantény. Toto pravidlo ale bude platit jen ve výjimečných případech, kdy zaměstnavatel nebude schopen bez těchto zaměstnanců dál zajišťovat péči o pacienty či klienty. Opatření, s nímž přišlo Ministerstvo zdravotnictví, odsouhlasila na jednání v pátek 14. ledna 2022 vláda Petra Fialy.

Zaměstnanci, kterým bude na základě pozitivního antigenního testu či rizikového kontaktu nařízena tato tzv. pracovní karanténa, budou moci od pondělí 17. ledna vykonávat svou profesi za zpřísněných hygienických opatření, o kterých rozhodne příslušná hygienická stanice. Budou muset mimo jiné na pracovišti nosit nepřetržitě respirátor, stravovat se odděleně od ostatních či omezit svůj pohyb po pracovišti a kontakty s ostatními lidmi na nezbytné minimum. Nové mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, které odsouhlasila vláda, mimo jiné nařizuje zaměstnavatelům ve zdravotnictví a v sociální péči, aby maximálně omezili konání porad či seminářů, a řeší třeba situace, kdy se zaměstnanec odmítne podrobit pravidelnému testování s frekvencí jednou za sedm dnů.

Vláda také odsouhlasila změnu v mimořádném opatření Ministerstva zdravotnictví, kterým se od 17. ledna sjednocuje limit plně hrazených RT-PCR testů klientům zdravotních pojišťoven na pět měsíčně. V současné době mají na pět hrazených testů nárok jen osoby mladší 18 let, osoby s nedokončeným očkovacím schématem a osoby, které se očkovat nemohou ze zdravotních důvodů. Nově budou moci jít na pět bezplatných testů i plně očkovaní s platným certifikátem, kteří mají dosud nárok jen na dva hrazené PCR testy měsíčně. I nadále zůstane v platnosti, že neočkovaní lidé si musí RT-PCR testy, které nepředepsal lékař nebo hygienická stanice, zaplatit.

Kabinet Petra Fialy odsouhlasil rovněž změnu v mimořádném opatření regulujícím maloobchod a služby. Týká se podmínek pořádání lyžařských výcvikových kurzů. Dosud se tato pravidla vztahovala jen na pořádání školních lyžařských kurzů, od pondělí 17. ledna umožní podle nich zorganizovat i lyžařské kurzy školským zařízením a dalším organizátorům lyžařských kurzů pro děti a mladistvé od 6 do 18 let, jako jsou například zájmové organizace, pořadatelé rekreačních, sportovních, zotavovacích akcí a podobně.

Vláda schválila také změnu ve složení Legislativní rady vlády, ze které odvolala JUDr. Miloslava Jindřicha, který skončil na vlastní žádost z důvodu vysokého věku a ukončení svého profesního působení ve funkci notáře. Jmenovala rovněž náhradníka členky Evropské komise pro demokracii prostřednictvím práva místo JUDr. Kateřiny Šimáčkové, PhD., jež ukončila činnost v této instituci v souvislosti s jejím zvolením soudkyní Evropského soudu pro lidská práva Rady Evropy. Novým náhradníkem doc. JUDr. PhDr. Veroniky Bílkové, Ph.D., E.MA, byl jmenován JUDr. Tomáš Langášek, LL.M.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-14-ledna-2022-193723/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie