Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 10. 2021 11:03

Příprava modernizace trati z Prahy do Kladna s napojením na letiště postoupila do další fáze

V Kladně proběhla tisková konference k modernizaci železniční trati s odbočkou na letiště, 7. října 2021.
V Kladně proběhla tisková konference k modernizaci železniční trati s odbočkou na letiště, 7. října 2021.
Příprava modernizace železniční trati z centra Prahy do Kladna dospěla k dalšímu zásadnímu bodu. Správa železnic vypsala výběrové řízení na dodavatele stavebních prací pro úsek z Kladna do Kladna-Ostrovce. Zahájení stavby je plánováno v příštím roce. Novostavba trati Praha-Ruzyně – letiště Václava Havla se začne stavět v roce 2024. S dokončením všech etap projektu se počítá v roce 2029. Plány dnes v Kladně představili premiér Andrej Babiš, ministr dopravy Karel Havlíček a generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Mám velkou radost, že pokračujeme v projektu železničního spojení Prahy, letiště Václava Havla a Kladna, o kterém se mluví už desítky let. Je to obrovská investice za 50 miliard. Viděl jsem virtuální podobu nových staveb - je to velice zajímavé a jsou to úžasné stavby, které připravili naši architekti,“ uvedl premiér.

Pro Kladno, které je největším městem Středočeského kraje, se jedná o zásadní projekt. Nejen z něj, ale i okolních obcí dojíždí denně do Prahy více než 16 000 osob. Díky zdvoukolejnění a elektrifikaci celé trati dostanou obyvatelé Kladenska možnost cestovat moderní a ekologickou dopravou 21. století, která přinese významnou alternativu současné individuální automobilové dopravě. Podle propočtů ubude v ulicích Prahy 6 každý den 2,5 tisíce aut, které dnes slouží k dopravě z Kladna do Prahy a zpět.

„Stavba zcela změní podobu železnice na území Kladna. Její součástí je i rekonstrukce výpravní budovy ve stanici Kladno, která dostane důstojnější podobu. Příprava projektu intenzivně pokračuje také pro další úseky mezi Kladnem a Prahou, aby se v roce 2029 jezdilo mezi oběma městy rychleji a zároveň pohodlněji,“ řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Na rekonstrukci trati z centra Prahy do Kladna naváže novostavba v úseku Praha-Ruzyně – Praha-Letiště Václava Havla. Ta se bude realizovat v letech 2024 až 2029. V rámci tohoto projektu vznikne nový přestupní terminál Dlouhá Míle. Samostatnou akcí bude novostavba stanice Praha-Letiště Václava Havla. Ta se začne budovat v roce 2024 a dokončena bude o pět let později.

Více informací v tiskové zprávě Správy železnic.
 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie