Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 7. 2021 13:12

Pro nové zájemce o očkování se otevřela očkovací místa bez nutnosti předchozí registrace

Předseda vlády s ministrem zdravotnictví otevřeli dvě nová očkovací místa, 12. července 2021.
Předseda vlády s ministrem zdravotnictví otevřeli dvě nová očkovací místa, 12. července 2021.
Od pondělí 12. července startuje očkování bez předchozí registrace ve dvou pilotních očkovacích centrech, a to v prostorách obchodního centra Westfield Chodov a Hlavního nádraží Praha.

Zájemci o očkování, kteří nejsou prozatím registrovaní na žádný termín, do těchto očkovacích center mohou přijít kdykoliv v rámci jejich otevírací doby. Registrace proběhne až na místě. „Hledáme všechny cesty, jak lidem očkování co nejvíce zpřístupnit a oslovit i ty, kteří zatím o očkování neprojevili zájem. Věříme, že možnost nechat se naočkovat bez předchozí registrace, na základě spontánního rozhodnutí, bude pro lidi motivující,” zdůraznil předseda vlády Andrej Babiš.

Od pilotního projektu očkovacích center bez registrace si slibujeme, že oslovíme i osoby, pro které je registrace dopředu překážkou. Když se tento koncept osvědčí a bude o očkování bez registrace zájem, jsme připraveni taková centra otevřít i na dalších místech,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V obchodním centru Westfield Chodov pracuje očkovací tým nemocnice IKEM. Provozní doba očkovacího místa na Chodově je v pracovních dnech 10:00–20:00 hodin, o víkendech pak do 19:00 hodin. Očkovací látkou je zde vakcína od společností Pfizer/Biontech, maximální kapacita očkování se pohybuje v řádu stovek lidí za den. Na očkování sem mohou přijít osoby starší 16 let a také samoplátci. „V IKEM máme s organizací, logistikou a samotným očkováním nemalé zkušenosti. Od ledna letošního roku jsme podali téměř 50 tisíc dávek vakcín, očkovali jsme všechny skupiny obyvatel, a proto si troufám říct, že naše týmy se za tu dobu naučily celý proces od administrace až po očkování natolik zefektivnit, že trvá jen několik málo minut. Máme připravený skvěle secvičený personál, vyvinuli jsme speciální webové stránky s nepovinnou registrací, která nám urychlí průchod klienta očkovacím centrem, a máme zde v neposlední řadě výjimečnou možnost nabídnout očkování formou „tady a teď“ všem, kterým je tento jednoduchý systém očkování co nejblíž lidem sympatický. Budeme rádi, když si k nám návštěvníci Westfield Chodov najdou cestu a my přispějeme k proočkovanosti české populace,“ řekl Michal Stiborek, ředitel IKEM.

V budově hlavního nádraží Praha zajišťují očkování týmy z FN Bulovka a FN Motol. Otevírací doba je pondělí až neděle 7:00–19:00 hodin. Očkovací látkou je jednodávková vakcína od společnosti Johnson & Johnson. Na očkování sem mohou přijít osoby starší 18 let.

„S ohledem na obrovský zájem veřejnosti ihned po otevření očkovacího místa na Hlavním nádraží jsme se od zítřejšího dne rozhodli rozšířit provozní dobu a posílit očkovací tým. Zájemci o očkování mohou přijít denně v době od 7 do 19 hodin. Počítáme s kapacitou až 700 naočkovaných osob denně," řekl v reakci na zájem veřejnosti o očkování ředitel Fakultní nemocnice Bulovka Jan Kvaček.

Na obě očkovací místa mohou přijít všichni, co nejsou nikde registrováni nebo nemají již termín na očkování první nebo druhou dávkou. Lidé, kteří se nechají očkovat na těchto dvou místech, se mohou zúčastnit soutěže. Hlavní výhrou jednou týdně bude iPhone 12, každý den někdo vyhraje tenisky značky Converse a soutěžit se bude i o kupony do distribuční platformy videoher Steam.

„Očkování je jedním z nejvýznamnějších objevů lidstva, které za posledních 200 let dokázalo úplně vymýtit některé nemoci. I v případě COVID-19 je jedinou spolehlivou metodou, jak tuto nemoc zcela porazit nebo alespoň potlačit v té míře, aby se stále nevracela, doplnil Miloslav Ludvík, ředitel FN Motol.

Očkovací centra jsou v barvách kampaně „Udělejme tečku za koronavirem“, proto stačí následovat žlutou a zelenou barvu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie