Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 8. 2009 10:30

Prohlášení ministra zahraničních věcí k rozsudku nad Do Aun Schan Su Ťij

Považuji za nepřijatelné odsouzení Do Aun Schan Su Ťij (Daw Aung San Suu Kyi) na 18 měsíců domácího vězení.

Barmská junta opětovně nevyslyšela apely OSN, EU i zemí ASEAN, aby od zinscenovaného procesu s Do Aun Schan Su Ťij upustila. Tato přední představitelka barmské opozice je a musí být klíčovou osobou procesu, který má vést k nastolení demokracie v zemi.

Dnešní rozsudek barmského soudu je jen potvrzením politiky, kterou nemůžeme sdílet. Jakékoliv pokusy o jeho obhajobu nebo pozitivní interpretaci považuji za liché.

V dané souvislosti opětovně a důrazně žádám okamžité a bezpodmínečné propuštění Do Aun Schan Su Ťij a všech ostatních politických vězňů, zrušení všech omezení uvalených na politické strany a zahájení všestranného dialogu mezi vládou a demokratickými silami, včetně etnických skupin.


Barmskou disidentku Do Aun Schan Su Ťij shledal soud v úterý 11. srpna 2009 vinnou z porušení podmínek jejího domácího vězení. Vládnoucí vojenský režim nařídil, že světoznámá opoziční vůdkyně nuceně stráví za zdmi svého domu dalších 18 měsíců, přestože původně již měla být propuštěna.

Podle soudu porušila 64letá disidentka podmínky svého domácího vězení, když u sebe nechala krátce pobývat Američana Johna Yettawa. Ten v květnu přeplaval jezero, na jehož břehu žije Su Ťij, a dostal se do jejího domu. Yettawa za to barmský soud odsoudil k sedmi letům vězení.

Nositelka Nobelovy ceny za mír strávila ve vazbě a v domácím vězení celkem čtrnáct z posledních dvaceti let. Dnešní verdikt ji fakticky znemožní aktivně se zapojit do politického života v období před volbami, které tamní vojenská junta chystá v příštím roce. Demokratické volby v roce 1990 Su Ťij vyhrála.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie