Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 1. 2009 15:59

Prohlášení předsedy vlády

Strakova akademie, sídlo Úřadu vlády České republiky
Strakova akademie, sídlo Úřadu vlády České republiky
"ČSSD bojkotuje jednání o zahraničních misích," uvádí premiér v tiskovém prohlášení.

ČSSD bojkotuje jednání o zahraničních misích
 
Jako premiér musím vyjádřit hluboké politování nad přístupem ČSSD k otázce zahraničních misí české armády. Sociální demokraté bojkotují všechna jednání. Poté, co soustavně odmítá o misích jednat předseda ČSSD Jiří Paroubek, učinila vláda další pokus vést jednání na parlamentní úrovni. Pouze kvůli tomu, aby dala opozici prostor k vyjádření, přerušila v pondělí projednávání tohoto naléhavého bodu a pozvala na své pondělní zasedání zainteresované parlamentní funkcionáře.

Pozvaní předseda zahraničního výboru Sněmovny PČR Jan Hamáček a předseda výboru pro bezpečnost Sněmovny PČR František Bublan se však omluvili s tím, že není o čem jednat, dokud k jednání nesvolí předseda ČSSD Jiří Paroubek. ČSSD tak dokonce odmítla zúčastnit se zasedání vlády, které se právě kvůli zahraničním misím rozhodl navštívit i prezident republiky Václav Klaus. Konstatuji tak, že ze strany ČSSD jde o naprostý bojkot. A to přesto, že vláda a já osobně jsme splnili všechny předběžné podmínky k jednání. Kabinet upravil podmínky působení našich vojáků v zahraničí podle požadavků opozice a já jsem se omluvil za výroky ministra vnitra Ivana Langera.

Chování ČSSD tak vážně ohrožuje prestiž České republiky v zahraničí, naše vlastní národní bezpečnostní i ekonomické zájmy a především životy českých vojáků. Vyzývám proto opakovaně ČSSD, aby přehodnotila svůj přístup, přistoupila k jednání a umožnila tak najít řešení krize kolem zahraničních misí.


Mirek Topolánek, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie