Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 2. 2009 14:39

Prohlášení premiéra ke zpochybňování stanoviska EK k protikrizovým opatřením ČR

"V této chvíli není čas na malicherné hádky, které nemíří k podstatě věci. Je třeba i nadále konat," uvádí Mirek Topolánek.

Důrazně odmítám snahu ČSSD zpochybňovat stanovisko Evropské komise k českým protikrizovým opatřením. 

Evropská komise jasně konstatovala, že opatření přijímaná českou vládou k boji s krizí již od loňského roku jsou včasná a cílená. Zcela jasně to vyplývá ze zpávy komise i z překladu dotyčných odstavců, který zveřejnila ČTK, v reakci na dnešní prohlášení ČSSD. Evropská komise tak vyjádřila zcela opačné stanovisko, než zastává ČSSD, která je kritizuje jako opožděná a nedostatečná.

Dnešní tiskovou zprávu předsedy Jiřího Paroubka považuji za zoufalý pokus ČSSD odvrátit pozornost od faktu, že je se svým apriorně negativistickým přístupem k řešení krize osamocena, a to i v rámci EU. Domnívám se, že dosáhla pravého opaku, protože pouze upozornila veřejnost na fakt, že vláda realizuje protikrizová opatření již od října loňského roku a že EK tento plán, který vstupuje již do své druhé fáze ocenila coby včasný a správný.

Vyzývám ČSSD, aby dále netorpédovala věcnou debatu nad plánem k ochraně českých občanů před dopady krize, zejména před ztrátou pracovních míst. V této chvíli není čas na malicherné hádky, které nemíří k podstatě věci. Je třeba i nadále konat. Když do lodi teče, musí všichni k pumpám, ne k megafonům.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zpráva EK:

José Barosso, předseda Evropské komise

"V souvislosti se zlepšením stavu veřejných financí, ke kterému v nedávné době došlo, přijala Česká republika objemný balíček podpůrných fiskálních opatření. Tento balíček je vzhledem k jeho správnému načasování a přesnému zaměření na hospodářská odvětví, jež budou poklesem růstu nejvíce postižena, plně v souladu s Plánem evropské hospodářské obnovy."
Na obrázku: Předseda EK J. M. Barroso

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie