Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 8. 2009 12:22

Projekt proti alkoholu za volantem - DOMLUVME SE! zavítá na hudební festival

Projekt ministerstva dopravy Domluvme se!
Projekt ministerstva dopravy Domluvme se!
Celorepubliková road show DOMLUVME SE! zaměřená na snížení počtu dopravních nehod způsobených mladými řidiči pod vlivem alkoholu, zavítá tuto sobotu i do Humpolce na BERNARD Fest.

„Téměř každá čtvrtá dopravní nehoda způsobená pod vlivem alkoholu má za viníka řidiče do 25 let. I proto se ministerstvo dopravy každý rok podílí na kampani zaměřené na alkohol za volantem,“ uvádí Mgr. Zuzana Ambrožová, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy a dodává: „Letošní kampaní DOMLUVME SE! chceme oslovit mladé řidiče právě v okamžiku, kdy lze zvrátit jejich odhodlání řídit pod vlivem alkoholu.“

S kampaní DOMLUVME SE! se návštěvníci BERNARD Festu setkají ve speciální festivalové konfiguraci. Kromě simulátoru nárazu, imitujícího náraz do pevné překážky ve třiceti kilometrové rychlosti, si lidé prostřednictvím BESIP Teamu mohou vyzkoušet i řidičské trenažéry osobního automobilu a motocyklu.

Každý návštěvník festivalu bude mít možnost si vyzkoušet na řidičských trenažérech, nakolik ovlivňuje alkohol jeho reakční dobu v pozici řidiče. Nebo si jen vezme jednoduchou kartičku, která mu ukáže, za jak dlouho po požití navoleného množství alkoholu může usednout za volant auta či řidítka motorky.

„Nesnažíme se nic mladým zakazovat nebo přikazovat. Na rovinu jen říkáme, co je nebezpečné. Touto kampaní se snažíme co nejvíce přispět k tomu, aby svobodné rozhodnutí mladých bylo pozitivní a zodpovědné,“ říká výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý a dodává: „Navíc základní sdělení kampaně přinášejí mladým lidem jejich ikony z hudební oblasti. To považujeme za silný prvek projektu DOMLUVME SE!“

„Smrtelných nehod mladých řidičů, jejichž příčinou je pár skleniček alkoholu k tomu trochu furianství, lehkovážnosti a mladického pocitu, že svět je náš a mně se nemůže nic stát, stále přibývá. Nechceme, aby alkohol byl příčinou lidského neštěstí, a proto podporujeme projekt DOMLUVME SE!,“ zdůvodnil účast na projektu David Binar, výkonný ředitel sdružení FÓRUM PSR (zodpovědní výrobci lihovin).

Loňský ročník DOMLUVME SE! oslovil 62 000 diváků. Dechovým zkouškám, které se prováděly přímo na místě, se podrobilo 3 080 mladých lidí – z toho 2 345 řidičů, kteří se rozhodli nepít ten večer alkohol. Letošní ročník DOMLUVME SE! byl zahájen účastí na festivalu Rock for People a po BERNARD Festu je ještě na závěr srpna naplánovaná účast na Vizovickém trnkobraní. V podzimních měsících vyráží kampaň DOMLUVME SE! na turné s hudebními skupinami Chinaski a Divokej Bill.

Více informací o projektu na stránkách Domluvme se!

Zdroj: Ministerstvo dopravy

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie