Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 6. 2015 15:40

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky při zahájení Česko-arménského podnikatelského fóra

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 2. června 2015 zúčastnil Česko-arménského business fóra na Ministerstvu průmyslu a obchodu.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 2. června 2015 zúčastnil Česko-arménského business fóra na Ministerstvu průmyslu a obchodu.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil společně s premiérem Arménské republiky Hovike Abrahamjanem a s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem podnikatelské fórum.

Vážený pane předsedo vlády, vážení páni ministři, vážení páni velvyslanci, vážení podnikatelé z Arménie, vážení podnikatelé z České republiky, dámy a pánové,

je mi velkou ctí společně s předsedou vlády Arménské republiky, panem Abrahamjanem, zahájit při příležitosti jeho návštěvy České republiky toto Česko-arménské podnikatelské fórum. Velmi rád konstatuji, že Českou republiku spojují s Arménií přátelské vztahy a doufám, že i tato návštěva a také dnešní podnikatelské fórum budou mít pozitivní vliv na rozvoj bilaterálních ekonomických vztahů mezi našimi zeměmi. Důraz na větší podporu ekonomických vazeb zmiňuji hned v úvodu i proto, že obchodně-ekonomické vztahy mezi našimi státy mají sice dlouholetou tradici, nicméně výsledky stávající hospodářské spolupráce neodpovídají ekonomickému potenciálu České republiky ani Arménie. 

V lednu roku 2014 byla na Pražském hradě a také zde v budově Ministerstva průmyslu a obchodu při příležitosti návštěvy prezidenta Arménské republiky podepsána řada mezivládních dohod, memorand nebo jiných smluvních dokumentů, čímž jsme už před rokem vyslali jasný signál, že chceme využít všechny možnosti k tomu, aby naše partnerství mělo silnější dimenzi v různých oblastech, a především v té ekonomické. Toto setkání je tak příležitostí, kde si můžeme společně říci, čeho se nám ve vzájemných česko-arménských vztazích podařilo dosáhnout a na co je potřeba se do budoucna zaměřit.

Arménie je jednou z mála zemí, kde z pohledu České republiky došlo v loňském roce k výraznému zvýšení vzájemného obratu a obchodu. Navzdory ekonomickým problémům, se kterými se potýká region, ve kterém se Arménie nachází, se český vývoz do Arménie zvýšil o 10 %. Z dosavadních statistik je však na první pohled zřejmé, že existuje velký potenciál pro větší rozvoj obchodní výměny, její diversifikaci a navýšení objemů. České firmy mají o arménský trh zájem a mají našim arménským partnerům co nabídnout v mnoha oborech, a to jak těch tradičních, nebo v těch, které se zcela nově rozvíjejí. Jako nejvíce perspektivní pro hlubší spolupráci se nabízí oblast energetiky se všemi segmenty, ať už se jedná o energetiku tepelnou, jadernou či vodní, nebo i o obnovitelné zdroje energie. Tradiční oblastí spolupráce je pak průmysl elektrotechnický, strojírenský včetně modernizace výrobních kapacit, dále rozvoj dopravy a dopravní infrastruktury. Naše arménské partnery chci ujistit o tom, že české firmy nejen nabízejí špičkovou kvalitu za konkurenceschopné ceny, ale navíc mají upřímný zájem o dlouhodobou spolupráci se svými potenciálními arménskými partnery.

S velkým zájmem sledujeme dění v Arménii, která, podobně jako v uplynulých letech naše země, prochází ekonomickou transformací a modernizací. A jsme připraveni přirozeně sdílet naše zkušenosti v oblasti ekonomické transformace a podpory reformních procesů. Věříme, že můžeme Arménii podpořit a zároveň upevnit základy naší spolupráce.

Arménie je naším partnerem nejen na bilaterální úrovni, ale také na úrovni mnohostranné prostřednictvím své participace ve Východním partnerství, tedy na projektu, který je realizován Evropskou unií v rámci Evropské politiky sousedství.

Jsem potěšen, že aktuálně probíhají jednání mezi Arménií a Evropskou unií o novém rámci vztahů a věřím, že tento mandát bude schválen v co nejkratším horizontu. A v tomto kontextu také vítám, že Arménie byla aktivním členem nedávného summitu Východního partnerství, který se uskutečnil před dvěma týdny v lotyšské Rize a myslím si, že je tady šance na to, aby se vztahy mezi EU a Arménií nadále vyvíjely pozitivně.

Vážené dámy, vážení pánové, v závěru chci popřát Arménii mnoho úspěchů při řešení výzev, kterým čelí, a vám všem, účastníkům tohoto podnikatelského fóra, abyste navázali zajímavé kontakty, abyste vedli úspěšná jednání. Chtěl bych také poděkovat Svazu průmyslu a dopravy, že toto setkání arménských a českých podnikatelů, ve spolupráci s Komorou pro hospodářské styky se zeměmi SNS a s Ministerstvem průmyslu a obchodu, zorganizoval.

Děkuji za Vaši pozornost.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie