Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 10. 2019 14:19

Projev předsedy vlády u příležitosti výročí maďarské revoluce

Premiér Babiš se zúčastnil oslav výročí maďarské revoluce, 16. října 2019
Premiér Babiš se zúčastnil oslav výročí maďarské revoluce, 16. října 2019
Předseda vlády České republiky Andrej Babiš vystoupil ve středu 16. října 2019 na slavnostní recepci pořádané maďarským velvyslanectvím u příležitosti výročí maďarské revoluce s krátkým projevem.

Vaše Excelence, pane velvyslanče, vážené dámy, vážení pánové,

jsem velmi rád, že dnes společně s vámi mohu oslavit státní svátek Maďarska a připomenout si tak jednu z nejvýznamnějších ale zároveň nejtragičtějších událostí maďarské moderní historie, jakým bylo maďarské povstání z roku 1956, neúprosně a krvavě potlačené sovětskými vojsky.

Obrovské odhodlání mnoha občanů Maďarska bojovat za svou svobodu tváří v tvář tehdejšímu režimu a okupantům právem zasluhuje naše uznání. Odkaz maďarské revoluce nám tak dodnes připomíná, že hodnoty svobodného politického sebeurčení a demokratické vlády nikdy nejsou samozřejmostí a je naší povinností je nadále chránit a rozvíjet.

Také s ohledem na letošní 30. výročí pádu železné opony, jehož počátek nás zavádí opět do Maďarska, je zároveň nyní vhodná chvíle k reflexi toho, co se našim zemím v uplynulých dekádách podařilo a co můžeme do budoucna dělat ještě lépe. Rád bych při této příležitosti vyzdvihl úspěšnou spolupráci mezi Českou republikou a Maďarskem. Přestože nesdílíme společnou hranici, pojí nás nesmírná blízkost, opřená mimo jiné právě o podobnou historickou zkušenost a o četné mezilidské kontakty. Velmi často se konají vzájemné návštěvy na nejvyšší politické úrovni, úspěšně se rozvíjí partnerství českých a maďarských měst a obcí či spolupráce v oblasti kultury a také obchodní vztahy.

Chtěl bych dále zdůraznit, jak si vážím naší úzké kooperace v rámci Visegrádské skupiny, které aktuálně předsedá Česká republika, a jež se promítá i do kooperace na úrovni Evropské unie. Jsem si zároveň jist, že se naše současné výborné vztahy budou i nadále prohlubovat v duchu česko-maďarského přátelství a k užitku obou zemí. V tomto kontextu si velmi vážím práce obou zastupitelských úřadů, které na tom mají důležitý podíl.

Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych na závěr popřál celému Maďarsku a jeho obyvatelům hodně štěstí, zdraví a prosperity!

Andrej Babiš, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie