Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 2. 2015 8:04

Projev premiéra Sobotky při zahájení česko-korejského podnikatelského fóra

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil česko-korejské podnikatelské fórum, 25. února 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil česko-korejské podnikatelské fórum, 25. února 2015.
Česko-korejské podnikatelské fórum se konalo 25. února 2015 u příležitosti oficiální návštěvy předsedy vlády Bohuslava Sobotky v Korejské republice. Delegaci doprovázela početná mise složená z podnikatelů a zástupců vědecko-výzkumných institucí.

Vážený pane předsedo Federace korejského průmyslu,
vážený pane prezidente Hospodářské komory České republiky,
vážení páni velvyslanci,
dámy a pánové,

je mi velkou ctí zahájit dnešní česko-korejské podnikatelské fórum, které se koná u příležitosti oficiální návštěvy delegace České republiky tady v Korejské republice. Na této cestě mě jako předsedu vlády kromě představitelů vlády doprovází velmi početná mise složená nejen z podnikatelů, ale také ze zástupců institucí představující vědecko-výzkumný sektor včetně českých univerzit.

Vážené dámy, vážení pánové,

dovolte mi, abych hned v úvodu poděkoval Hospodářské komoře ČR a také Federaci korejského průmyslu, které toto fórum společně organizují, a na tomto místě bych rád zmínil také agenturu pro podporu podnikání a investic CzechInvest, která má pod svou taktovkou následný seminář s tematikou zahraničních investic v ČR.

Velmi mne těší rovněž fakt, že se podařilo připravit seminář zaměřený na spolupráci ve vědě a výzkumu, kterou naše česká vláda intenzivně podporuje.

Návštěva Korejské republiky je po dlouhých 14 letech první návštěvou na premiérské úrovni a jsem velice rád, že dlouhá absence oficiálních návštěv českých premiérů v Koreji, a naopak, nijak nepoznamenala velmi aktivní a stále narůstající spolupráci mezi Českou republikou a Korejskou republikou v ekonomické oblasti a zejména v oblasti zahraničních investic. Přestože naše vzájemné bilaterální diplomatické vztahy nemají dlouhou tradici, trvají pouhých 25 let, Korea patří spolu s USA a společně s Čínou mezi tři nejvýznamnější mimoevropské obchodní partnery ČR a naše obchodní spolupráce se neustále prohlubuje a je založena na principu oboustranné výhodnosti.

Prostor pro rozvoj naší spolupráce vidím jak v oblasti výrobní kooperace a oblasti obchodní spolupráce, tak i v oblasti investic. ČR si váží zájmu korejských investorů, jejichž investice v ČR dosáhly hodnoty téměř 3 mld. USD a v zájmu podpory této spolupráce zřizujeme zastoupení agentury CzechInvest v Soulu.

Příležitosti k další hlubší spolupráci vidíme v oblasti energetiky včetně té jaderné, kde korejské a české firmy zcela určitě mohou sdílet své know-how a zkušenosti, stejně jako v dopravě nebo v obranném průmyslu, který je mezi českými firmami, jejichž představitelé mne doprovázejí, rovněž zastoupen. Velké možnosti synergie českých podniků s korejskými partnery existuje ve spolupráci na třetích trzích.

Nelze také opomenout významný potenciál, který má vzájemná obchodní spolupráce na poli designu a užitých uměleckých předmětů. České firmy v této oblasti v posledních letech sklízejí v zahraničí mnohé úspěchy.

Chtěl bych ještě jednou zdůraznit, že ČR má zájem nejen o prohloubení vzájemného obchodu a investic, ale také o spolupráci v oblasti vědy, výzkumu a inovací. Korejskou republiku vnímáme jako světovou špičku ve vědě a výzkumu jak základním, tak aplikovaném. Naše univerzity a výzkumné organizace, jejichž zástupci sedí v tomto plénu, disponují pokročilými kapacitami i špičkovými vědeckými osobnostmi. Česká vláda v posledních letech investovala nemalé prostředky do nejmodernějšího vybavení našich výzkumných institucí.

Vláda ČR deklaruje tuto silnou linii v přístupu ke zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky při všech adekvátních příležitostech a je připravena podpořit konkrétní projekty dvoustranné mezinárodní spolupráce.

Vážené dámy, vážení pánové,

v závěru bych vás rád ujistil, že česká vláda si klade za cíl a je připravena vytvářet pro Vaše aktivity příznivé podmínky. Bude pak záležet na nápaditosti obchodních projektů, konkurenceschopnosti produktů a navázaných obchodních partnerstvích. Pevně věřím, že k tomu přispěje i toto ekonomické fórum.

Dovolte mi, abych využil načasování našeho dnešního setkání a popřál vám všem pevné zdraví a mnoho úspěchů v novém lunárním roce, do kterého se asijský region přehoupl minulý týden. Pro vzájemné obchodní kontakty si přeji, aby se naplnila jeho charakteristika, kterou má být růst a vytrvalost.

Vážené dámy, vážení pánové,

děkuji za spolupráci a přeji úspěch Vašim konkrétním obchodním projektům.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie