Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 5. 2016 20:25

Propuštění horníci z OKD by mohli dostat od státu finanční podporu až osm tisíc měsíčně, rozhodla vláda

Tisková konference po jednání vlády 11. května 2016.
Tisková konference po jednání vlády 11. května 2016.
Vláda se ve středu 11. května 2016 na své schůzi zabývala situací horníků v dole OKD, kteří by po propuštění mohli získat sociální příspěvek až osm tisíc korun měsíčně po dobu až několika let. Opatření by pomohlo především nejohroženější skupině, tedy zaměstnancům nad 50 let a lidem s nižším vzděláním. Členové kabinetu se také zabývali podobou státního rozpočtu v příštích letech, podporou rodin s dětmi či výstavbou dopravní infrastruktury.

Pomoc horníkům

Vláda se ve středu vrátila k jednání o situaci horníků z OKD. Schválila nařízení o sociálním příspěvku pro zaměstnance OKD, kteří budou z dolu propuštěni a odpracovali v něm minimálně 15 let. Příspěvek ve výši sedm a osm tisíc korun měsíčně by měl být vyplácen maximálně pět let. Návrh pomůže jak propuštěným lidem, tak celému Moravskoslezskému kraji.

Dnes schválená finanční podpora se bude týkat všech propouštěných zaměstnanců OKD, tedy nejen horníků, ale i pracovníků v dalších profesích. Výše příspěvku dosáhne buď sedmi, nebo osmi tisíc korun,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka. 

Ráno o situaci OKD mimořádně jednalo také předsednictvo Rady hospodářské a sociální dohody ČR. 

Výdajové rámce

Ministr financí Andrej Babiš dnes znovu předložil na jednání vlády konvergenční program a návrh střednědobých výdajových rámců na léta 2017 až 2019. Dnes se podařilo schválit konvergenční program, kterým vláda potvrzuje dobrou kondici veřejných financí. Podle programu by měl deficit klesnout z letos plánovaných 0,6 % na 0,5 % HDP, což je hluboko pod tříprocentní hranicí požadovanou EU. K diskuzi o výdajových rámcích se vláda vrátí znovu na konci května.

Rodičovská pro otce

Členové vlády schválili novelu zákona o nemocenském pojištění, díky které by mohli otcové strávit týden doma s novorozencem a pobírat při tom státní podporu. Takzvanou otcovskou dovolenou by mělo být možné si vybrat v prvních šesti týdnech života dítěte.

Podpora rodin s dětmi je pro nás důležitá. V této oblasti už vláda schválila porodné, daňové zvýhodnění na druhé a další dítě, sníženou sazbu DPH na nenahraditelnou dětskou výživu, dětské skupiny a pracujeme také na rozšíření kapacit v mateřských školách,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Novela zákona zavádí také nárok na 100% nemocenskou pro dobrovolné hasiče, kteří onemocní kvůli svému povolání. Zlepšuje také postavení a sociální situaci sirotků. 

Dopravní stavby

Na dnešním jednání vláda diskutovala také o řešení problému s povolením EIA u prioritních dopravních staveb v České republice.

Naším cílem je dát věci rychle do pohybu. Dnes jsme se na vládě shodli na dalším postupu. Do konce letošního května předloží Ministerstvo životního prostředí vládě novelu zákona o posuzování vlivu na životní prostředí. Ta by měla umožnit dostavět jedenáct vytipovaných klíčových dopravních staveb v ČR,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Nadále bude také probíhat jednání s Evropskou komisí o povolení EIA a možném řešení pro ČR. 

Česko-izraelské mezivládní konzultace

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek informoval vládu o připravovaných česko-izraelských mezivládních konzultacích, které se plánují na 22. května 2016 v Jeruzalémě. V pořadí už čtvrtých konzultací s Izraelem se zúčastní část české vlády a početná podnikatelská delegace. Hlavními tématy jednání bude rozvoj vzájemného obchodu, kontakty v oblasti výzkumu a inovací či bezpečnostní spolupráce.

Dalším projednaným bodem byl například návrh Programu státní podpory festivalů profesionálního umění, zpráva o extremismu na území ČR v roce 2015 či návrh nařízení vlády o stanovení finančních limitů pro účely zákona o zadávání veřejných zakázek. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie