Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 10. 2012 15:33

Prorůstová opatření podpoří export, vědu a výzkum

Vláda začala projednávat návrhy opatření pro zlepšení podmínek rozvoje hospodářství, podpory podnikání a zaměstnanosti. Finální podobu materiálu vláda schválí do konce října.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Mezi navrhovaná prorůstová opatření patří nástupnický program Zelená úsporám k modernizaci budov, rozvoj dopravní infrastruktury a opatření ke zrychlení a zjednodušení výstavby. Dále vláda navrhuje snížení administrativní zátěže pro exportéry zřízením jednotného kontaktního místa pro vyřízení potvrzení pro export. V oblasti vědy a vzdělání podpora technického vzdělávání, zvýšení účinnosti podpory vědy a výzkumu. Pro jejich efektivnější využívání pak snížení počtu operačních programů 2014 – 2020.

Návrh vzniknul jako výstup pracovní skupiny NERV, složené z členů NERV, náměstků ministrů a zástupců zaměstnavatelů. „Chtěl bych poděkovat náměstkům, zástupcům zaměstnavatelů a členům NERV, kteří se jednání účastnili, přicházeli s vlastními návrhy a byli tak spoluautory materiálu, který jsme projednali,“ uvedl premiér Petr Nečas.

Po projednání vládou bude materiál předložen na jednání tripartity příští úterý a bude se jím také zabývat Porada ekonomických ministrů. „Na konci července vznikla na půdě tripartity dohoda, že takový materiál vznikne. S iniciativou přišla strana zaměstnavatelů, a vláda oceňuje jejich aktivní přístup k této věci. Proto jsem se rozhodl pověřit Národní ekonomickou radu vlády, aby v rámci nově vzniklé pracovní skupiny tento materiál rozpracovala. Pracovní skupina vznikla na začátku září,“ sdělil dále premiér.

Premiér: Prorůstová opatření projednáme na tripartitě

Projednáním se sociálními partnery chce vláda dát jasně najevo, že považuje tento materiál za klíčový, a proto jej chce diskutovat na co nejširší platformě. Definitivní schválení vládou by mělo proběhnout na konci října. Premiér Petr Nečas uvedl, že pracovní skupina NERV bude fungovat i nadále a nejméně jednou za tři měsíce bude provádět odečet plnění těchto prorůstových opatření ze strany vlády. „Tím jasně dáváme najevo, že nechceme, aby tyto návrhy spadly pod stůl, ale aby se skutečně realizovaly,“ dodal předseda vlády.

Na jednání pracovní skupiny NERV se ukázalo, že neexistuje jeden zázračný a rychlý recept k zajištění růstu pro otevřenou ekonomiku v globalizovaném světě. Jedině soubor všech opatření může přispět k podpoře ekonomiky. A mimo jiné i důležitým „prorůstovým“ opatřením je také redukce agend státu, kterou vláda rozjednala minulý týden.

Premiér připomněl, že se jedná o živý materiál, který je stále určen do diskuse. V podobě, v jaké jej otevřela na svém jednání vláda, má celkem 80 opatření, z toho je 18 určených jako prioritních. „Na některých opatřeních nedošlo mezi vládou, členy NERV a zaměstnavateli ke shodě, ale přesto je v materiálu máme, neboť považujeme za důležité je registrovat,“ dodal.

Celkově jsou navrhované kroky rozděleny do 5 oblastí – administrativní zátěž a legislativa, zvyšování konkurenceschopnosti, podpora inovací, podpora exportu a čerpání evropských fondů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie