Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 4. 2011 16:06

Protipovodňová opatření v povodí Bečvy ochrání 110 tisíc obyvatel

Ministerstvo zemědělství připravuje na ochranu lidí žijících v okolí řeky Bečvy rozsáhlá protipovodňová opatření.

Ministerstvo zemědělství nechá v průběhu letošního roku vypracovat studii, která urychlí protipovodňová opatření podél řeky Bečvy. Jejich součástí bude suchý poldr u Teplic nad Bečvou na Přerovsku, jenž se tak zařadí mezi největší v České republice. V případě ohrožení by dokázal zadržet 35,4 milionu metrů krychlových vody. Ministr zemědělství Ivan Fuksa o tom dnes informoval vládu. Ta jeho zprávu vzala na vědomí a schválila zahájení příprav protipovodňových opatření.

Suchá nádrž Teplice v povodí Bečvy k soutoku s Moravou ochrání území o rozloze 5800 hektarů. Stavba by měla být hotová do deseti let a stát dvě a půl miliardy korun,“ uvedl ministr Fuksa.

Povodí Bečvy je jedním z povodněmi nejvíce ohrožených území v České republice. Katastrofální povodeň v roce 1997 byla impulzem pro hledání koncepce ochrany před povodněmi. Povodně z loňského roku opět ukázaly nezbytnost preventivních opatření na vodních tocích a v nivách tohoto povodí.

Studie, kterou zpracuje státní podnik Povodí Moravy spolu s ministerstvem životního prostředí, ministerstvem dopravy, dotčenými samosprávami a nevládními organizacemi, má posoudit protipovodňový efekt navrhovaných opatření. A to těch, která byla navržena v minulosti, i těch nově plánovaných,“ řekl ministr Fuksa. Opatření mají území ochránit před padesátiletou vodou, v případě výstavby poldru Teplice se ochrana zvýší na stoletou vodu.

Projekt se dlouho připravuje, ale brzdí ho problémy s pozemky. Vzhledem k tomu, že je v zásadách územního rozvoje Olomouckého kraje veden jako veřejně prospěšná stavba, bylo by pro jeho výstavbu možné pozemky v krajním případě i vyvlastňovat.

Po loňské povodni se ale, na rozdíl od roku 2008, většina vlastníků vyslovila pro odprodej pozemků. Úspěšné majetkoprávní vypořádání je pro přípravu i vlastní výstavbu klíčové, proto budou zástupci s.p. Povodí Moravy jednat se zastupiteli obcí a měst v dotčených katastrálních územích se snahou získat jejich podporu.

Budovat protipovodňová opatření je jednou z priorit Ministerstva zemědělství. Druhá etapa Programu prevence před povodněmi je rozvržená na roky 2007 až 2013. Letos má být dokončeno 16 protipovodňových staveb na významných vodních tocích o celkovém objemu 1,2 miliardy korun a zhruba 40 opatření na drobných vodních tocích za celkem téměř 300 milionů korun.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie