Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 9. 2009 13:47

Protiraketová obrana v ČR

Protiraketová obrana
Protiraketová obrana
Ve čtvrtek 17. září 2009 Spojené státy odstoupily od rozhodnutí vybudovat systém protiraketové obrany ve Střední Evropě. V noci ze středy 16. na 17. září tuto informaci sdělil prezident Spojených států Barack Obama premiéru Janu Fischerovi.

Pojďme se podívat na vývoj spolupráce ve výstavbě protiraketové obrany v Česku, jaké kroky tomu předcházely a jaký další vývoj lze nyní očekávat.

Americko – české konzultace o protiraketové spolupráci se začaly odvíjet v roce 2002, kdy o tomto projektu jednal ve Spojených státech tehdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Na základě prezentace MDA (Missile Defense Agency) poskytlo české ministerstvo obrany předběžné technické informace o potencionálních lokalitách pro umístění protiraketového zařízení na našem území.

V roce 2003 zaslaly Spojené státy České republice technické požadavky na výstavbu radarové základny. V této době USA zároveň upozorňují, že protiraketová obrana je projektem defenzivním a ujišťuje, že není namířen proti konkrétní zemi. Důvodem umístění protiraketového štítu je ochrana evropského kontinentu před útokem balistických střel vypálených z oblasti Středního východu. Na základě zjištění Spojených států interceptory umístěné na Aljašce a v Kalifornii nestihnou zničit raketu vystřelenou z oblasti Středního východu.

V listopadu o rok později se ve Washingtonu uskutečnilo bilaterální jednání mezi delegacemi Ministerstev obrany České republiky a Spojených států, jehož cílem byla podrobná výměna dalších technických informací o protiraketovém systému. Výstupem byl materiál obsahující popis vytipovaných oblastí pro jeho umístění. K objektům jednání patřily vojenské újezdy Libavá, Brdy a Boletice.

Dne 19. ledna 2007 Spojené státy oznámily oficiální nótou, že mají zájem na jednání s Českou republikou o jejím zapojení do systému protiraketové obrany USA. Během dubna téhož roku předala americká strana první návrhy dohody.

Dne 3. dubna 2008 oznámily Spojené státy a ČR, že ukončily jednání o smlouvě, jež má zajistit ochranu před balistickými raketami a následně 8. července byla v Praze podepsána smlouva o umístění radarové základny v České republice. Dohoda byla podepsána ministryní zahraničních věcí USA Condolleezou Rice a ministrem zahraničí ČR Karlem Schwarzenbergem v Černínském paláci.

Stávající situace, tedy že Spojené státy odstoupily od svého původního záměru, nemá vliv na bilaterální česko-americkou spolupráci v oblasti obrany. Jednání nadále pokračují. Podle ministerstva obrany vzájemná spolupráce, zejména v oblasti výzkumu, není vázána na vybudování radarové stanice v Brdech a Česká republika zůstává jednou z mála zemí, které mají s se Spojenými státy uzavřenou Deklaraci o strategické spolupráci.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie