Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 6. 2008 17:41

Provinční rekonstrukční tým České republiky ISAF, provincie Lógar, Afghánistán

Rozvoj bez bezpečnosti je nedosažitelný a bezpečnost bez rozvoje nemá smysl. Jeden tým – jedna mise.

Výše uvedený slogan je cílem jednotek ISAF, pod které spadá Provinční rekonstrukční tým. Pro NATO je zajištění bezpečnosti a stability Afghánistánu prioritou. Cílem operace ISAF (International Security Assistance Force) je pomoc afghánské vládě při zajišťování bezpečnosti a stability v zemi tak, aby se z Afghánistánu stal suverénní a samostatný stát, pevně kontrolující svoje území.

K tomuto stanovému úkolu, který si klade za cíl rozvoj a bezpečnost, slouží Provinční rekonstrukční týmy, kterých je nyní v Afghánistánu celkem 26. Provinční rekonstrukční týmy obsahují v mnoha případech civilní součást. V případě ČR se jedná o tým osmi specialistů, kteří jsou řízeni Ministerstvem zahraničních věcí (MZV) a spolupracují s Armádou české republiky (AČR). Úkolem PRT je posilovat bezpečnost a stabilitu, pomáhat finančně a organizačně s rekonstrukcí válkou a konfliktem poničené země. Existuje jen velmi málo rozvojových agentur, které by byly schopné v těchto náročných podmínkách fungovat. USA dali vznik prvnímu PRT v roce 2003 v Gardezu, který zde začal s projektem dívčí školy v Charku nebo nemocnice v hlavním městě provincie Pol-e-Alam. Český tým, který je umístěn na základně FOB Shank (Forward Operation Base), cca 8 km od hlavního města provincie) , částečně navázal na projekty Američanů. Po tureckém PRT má nyní český PRT největší civilní složku.

Složení PRT

Kontingent je složený z velitelství, ochranných jednotek, Vojenské policie, jednotky civilně- vojenské spolupráce (CIMIC) a prvků logistického a zdravotního zabezpečení, včetně týmu pro likvidaci nevybuchlé munice a výbušnin.

Práci PRT koordinují Ministerstvo obrany ČR a Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Vojenskou část kontingentu tvoří přibližně 180 vojáků 102. průzkumného praporu. Kontingent doplňují další vojáci podle potřebné specializace. Velitelem 1. kontingentu AČR je plukovník Ivo Střecha. Civilní tým, vybraný a řízený Ministerstvem zahraničí ČR, je plánován pro deset členů, nyní jich je v Lógaru osm. Tým řídí vedoucí civilní části, jeho členy tvoří dále projektový manažer, odbornice na zemědělství, bezpečnostní expert, 3 stavební inženýři s odbornostmi na vertikální stavby, vodohospodářství a mosty, expertka na média a PR. Do budoucnosti se počítá s hydrogeologem. Civilisté jsou v provincii již čtvrt roku. Vedoucím civilní části týmu je Václav Pecha.

Úkoly PRT

K hlavnímu úkolu českého PRT patří především podpora ústřední vlády v provincii Lógar a pomoc při rekonstrukci provincie. Tým navázal na předběžné analýzy potřeb v provincii a úzce spolupracuje s místní vládou a ostatními partnery na udržitelném rozvojovém plánu. Projekty, které v současné době tým realizuje a jimž se bude věnovat i v budoucnosti jsou z oblastí školství, vodohospodářství, bezpečnost, zdravotnictví, dobré vládnutí a justice a zemědělství. Čeští experti zjišťují, co je zde vše třeba udělat. Jde například o dostavby škol a zdravotnických zařízení, opravy jezů a tradičních vodních systémů, podzemní chladírny apod. Činnost PRT je plánována celkem na 3 – 5 let. Na rekonstrukci se budou podílet afghánské firmy a místní občané.

Na projekty v rámci projektu PRT bylo letos vyčleněno 80. mil. Kč na QIP (Projekty rychlého dopadu) v rámci PRT 3,7. mil Kč. Stejný finanční objem bude poskytnut i v dalším roce (2009). Nynější tým právě analyzuje, do kterých oblastí budou tyto prostředky rozděleny.

Civilně-vojenská spolupráce (CIMIC), jakou je zde PRT, není pro českou armádu neznámým nástrojem. PRT však znamená, že poprvé vojáci a civilní experti pracují společně například na projektech rychlého dopadu, CIMIC pomáhá se sběrem informací, civilní složka s expertízou. První české jednotky CIMIC působily již v operacích NATO na Balkáně v polovině 90. let a při spolupráci s českými i mezinárodními humanitárními a nevládními organizacemi dosahovaly při své práci vynikajících výsledků.

Co je ISAF (International Security Assistance Force)

K úkolům ISAF patří pomoc afghánské vládě při výcviku Afghánské národní armády (ANA( a policie (ANP) a při realizaci programů odzbrojení, demobilizace a reintegrace země, včetně posilování celkové bezpečnosti a stability jako podmínky dalšího rozvoje.Mandát ISAF je vymezen rezolucí RB OSN č. 1386 z roku 2001, která síly ISAF zmocnila pomáhat afghánským orgánům při zajišťování bezpečnosti. Rozšíření působení sil ISAF na celé území Afghánistánu RB OSN schválila rezolucí č. 1510 v roce 2003.

Vláda České republiky se rozhodla zřídit a vést samostatný provinční rekonstrukční tým v afghánské provincii Lógar. Přípravu mise koordinují Ministerstvo obrany ČR a Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Čtěte:

Web NATO - článek Čechy vedený PRT začíná v provincii Lógar (anglicky)
Ministerstvo zahraničních věcí – web PRT
Ministerstvo obrany – Mise ISAF – PRT
Portál vlada.cz - V zahraničí oceňuji českou vojenskou pomoc Afghánistánu

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie